Estrogen nás ovlivňuje víc než dost, naučte se ho ovládnout

V našem těle se tvoří řada různých hormonů, které ovlivňují mnoho rozličných procesů. Mezi nejznámější patří jistě estrogen, který je považován za typicky ženský hormon – a to i přesto, že se v malém množství vyskytuje i v tělech mužů.

Estrogen se v těle žen vyskytuje v nejvyšším množství v produktivním věku, tedy od počátku puberty až do menopauzy, kdy jeho hladina začne výrazně klesat, načež převládne jeho třetí (do té doby podřadný) typ – estron. Období, kdy má být hormon produkován, v jakém množství a kdy ho naopak není zapotřebí, pozná tělo samo, takže se o to nemusíme starat a žádným způsobem ho za běžných okolností organismu dodávat. Jenže ne vždy je vše v pořádku a někdy hladina hormonů může naší vinou nepříjemně kolísat, což má nečekaně vážné zdravotní následky.

Zahrávání si se zdravím

Jak už jsme uvedli výše, zdravá žena má normální hladinu estrogenu a tělo si samo řídí, kdy se ho bude kolik produkovat. Jenže lidé často nejsou dost rozumní, aby své tělo udržovali v pořádku, a tak si svým bláznivým chováním a přehnanou snahou dosáhnout rychle nějakého cíle začnou škodit. Například když mladé dívky nadměrně zatěžují tělo cvičením, případně když přestanou jíst ve snaze zhubnout. Ideální tvorbu hormonů může ovlivnit také autoimunitní onemocnění, chronické onemocnění ledvin nebo nadměrné množství toxinů v krvi. Hladina estrogenu kvůli tomu výrazně klesá a tělo nemůže fungovat, jak má.

Následky

Co se stane, má-li žena náhle málo estrogenu? Především začne být hrozně unavená, trpí bolestmi hlavy a výraznými výkyvy nálad. Dalším důsledkem je to, že se špatně soustředí, kvůli čemuž klesá její celková výkonnost. Pak je výrazným problémem i vynechávání menstruace, její změny nebo úplné vymizení – což je pro mladé ženy, které v blízké budoucnosti uvažují o těhotenství, zvlášť závažný problém.

Vše se ale dá řešit. Buď s pomocí lékařů, nebo nejprve svépomocí – doporučuje se přestat pít alkohol a kofeinové nápoje a omezit červené maso. Důležité je především mít dostatek bílkovin ve stravě a jíst hodně ovoce a zeleniny. A pokud víte, že si za vše můžete sama kvůli svému nevhodnému životnímu stylu, je nejlepší radou vrátit se zase ke klasickému ženskému „normálu“.