Inhalací proti nemocem. Když ji děláte správně

Inhalace je jedním z nejlepších a nejúčinnějších způsobů, jak se zbavit nejen astmatu, ale i různých jiných nemocí postihující dýchací ústrojí. Ať už vás tedy trápí ucpaný nos, zánět dutin nebo cokoliv jiného, inhalace vám pomůže ulevit. Ale musí se provádět správně, jinak se její účinek výrazně snižuje.

Co to vlastně ta inhalace je? Nejspíš to tušíte, ale i přesto si to nyní ujasněme. Jde o vdechování vodní páry, a to z velmi teplých roztoků. Buď se mohou inhalovat minerální vody (druh je na vašem vlastním uvážení a doporučení doktorů), nebo se připravuje přímo solný roztok. Nejlepší je na to prý použít mořskou sůl. Aby byla pára příjemnější na vdechování i vůni a její vliv větší, tak se do roztoku často přidávají také různé druhy léčivých bylin, případně se dá přidat pár kapek éterického oleje.

Princip inhalace

Inhalování probíhá tak, že nejprve ohřejeme (nikoliv vaříme) vodu ve větší nádobě (například v hrnci). Když je hodně teplá, ale ne horká (uvědomte si, že vdechovaná pára by vám mohla opařit sliznice), tak ji odstraňte ze sporáku. Přimíchejte dle svého uvážení sůl, přidejte nějaký druh vonné byliny (například tymián) nebo pár kapek éterického oleje.

Pak si vezměte ručník, přikryjte si jím hlavu a nakloňte se nad nádobu tak, aby ručník překrýval i ji a pára nemohla unikat jinam než přímo k vám. Pak už jen zvolna a klidně dýchejte, a to ideálně deset minut. Aby bylo inhalování účinné, je dobré provádět ho už ráno a potom ho ještě jednou až dvakrát přes den zopakovat.

Chyby při inhalaci

Inhalace pomůže, jen pokud ji provádíte správně. A chyb můžete udělat celou řadu, i když se to zdá skoro nemožné.

Zaprvé je potřeba nepřetahovat příliš čas – pět až deset minut úplně postačí.

Zadruhé (jak už jsme uvedli) nesmí být voda příliš horká – okolo 50 až 60 °C to úplně postačí.

Zatřetí je potřeba nebýt přímo nad teplou vodou po celou dobu, ale vždy po cca. dvou minutách si pod ručník „vpusťte“ čerstvý vzduch.

Začtvrté dýchejte klidně a ne příliš rychle ani moc hluboce. Zapáté to nepřehánějte s přidávanými složkami – příliš moc oleje nebo soli vám neudělá dobře.

K čemu je inhalace?

Jaký by měl být očekávaný výsledek inhalace? Zaprvé by se vám už po několik vteřinách měly citelně začít uvolňovat dutiny. Nejprve nos, pak by měl tlak postupně ustupovat i výš a výš. Pak byste měli cítit, jak se uvolňují také hleny, lépe se vám dýchá a lépe se vám odkašlává. Klidnější by měl být i krk, který vás možná bolí. A v případě astmatu je pravidelná inhalace také vhodným doplňkem léčby a pomáhá pacientům lépe dýchat.