Poznáte varovné signály, že jste závislí na nakupování?

Pojem shopaholik jste už možná slyšeli. Jedná se o osobu, která je závislá na nakupování a musí pořád něco kupovat, i když ty věci vlastně vůbec nepotřebuje – ať už jde o oblečení, boty, kosmetiku, elektroniku nebo třeba i jídlo. Jak poznáte, jestli mezi shopaholiky patříte i vy?

To, že často nakupujete, neznamená, že máte na nakupování vytvořenou závislost. Shopaholici jsou lidé, kteří jsou skutečně v určitém smyslu psychicky nemocní nebo si vytvořili nezdravý návyk. Nakupují nezvykle často a většinou věci, které vůbec nepotřebují. Nad nákupy navíc příliš nepřemýšlejí – najednou se rozhodnou a jdou na to. A když je nikdo nezastaví, pokračují v tom dál, dokud mají peníze (ale často nakupují i na dluh či na splátky).

Kompulzivní chování

Člověk závislý na nákupech jedná takzvaně kompulzivně. To znamená, že si sice uvědomuje, že neustálé nakupování není normální, že ho to může zruinovat a že věci nepotřebuje, ale cosi uvnitř něho ho doslova nutí nakupovat dál a dál. Nákupní horečku přitom obvykle vyvolá nějaký silný podnět, kvůli němuž dotyčný cítí úzkost, strach nebo je nervózní – a se svými emocemi se neumí vyrovnat jinak než náhlým nutkáním zase si něco pro uklidnění koupit.

Negativní vliv na běžný život

Ovlivňuje vaše častá nákupní horečka váš běžný život? Vaši příbuzní se zlobí, děti nechápou, manžel/ka je proti, ale vy si nemůžete pomoci? Věnujete se nákupům, i když byste v tu dobu měli dělat něco jiného (být s rodinou na výletě, být v práci atp.)? Pokud časté a až šílené nakupování začíná zasahovat do vašeho běžného života, je to jasnou známkou, že už se neovládáte a značí to právě shopaholismus.

Pocit viny po nákupech

Nakupování by nám mělo přinášet radost. Pokud naopak po každém nákupu cítíte neodbytný pocit viny, jste nervózní nebo pociťujete úzkost, není to běžný stav. Obvykle se pojí právě se shopaholismem, protože závislý člověk tuší, že zase udělal něco, co neměl – ale sám si nemůže pomoci.

Pomoc mu naopak musí poskytnout jeho okolí, které odhalí problém a pomůže shopaholikovi začít tuto neblahou závislost řešit s odborníkem (nejlépe psychiatrem).