Starejte se lépe o své oči a nepřetěžujte je

Oči jsou sice jen jedním z pěti smyslů, ale pro většinu z nás jsou možná tím nejdůležitějším. Bez zraku si svůj život nedokážeme představit. Proto je fascinující, že řada z nás dělá všechno pro to, aby si oči co nejvíc zničila nebo o zrak dokonce nenávratně přišla. Moderní technologie zraku příliš neprospívají, a tak je potřeba vědět, jak o oči pečovat a jak je co možná nejvíc chránit.

Prevence je základ

Unavené oči jsou zásadním problém zejména u lidí, kteří pracují s počítačem. Dlouhé hodiny prosezené před monitorem, ale třeba i před televizí nebo nad telefonem, často vedou nejen k únavě očí, ale i k bolestem hlavy, a někdy dokonce i ke krátkodobé ztrátě zraku. Abyste tomu předešli, je důležité dodržovat následující pravidla:

  • Mějte monitor počítače v optimální vzdálenosti od vašich očí
  • Při koupi monitoru preferujte kvalitu před cenou
  • Dopřávejte si během dne pravidelné přestávky, abyste se mohli protáhnout a oči si mohly odpočinout
  • Po půl hodině až hodině práce s počítačem se vždy zadívejte do dálky a nechte oči chvíli odpočívat a zaostřovat na něco jiného
  • Venku (zejména v létě) používejte kvalitní sluneční brýle s UV filtrem

Správná výživa

Zdravý zrak vám nezůstane, pokud se o to nebudete cíleně snažit. Velký vliv na zdraví vašich očí má zejména výživa – tedy to, co jíte. Je proto důležité dopřávat si potraviny bohaté zejména na vitaminy A, C a E, železo a hořčík. Právě tyto látky totiž pomáhají chránit oči před poškozením a podporují jejich zdraví a kondici. Lidé, kteří se stravují zdravě a oči nepřetěžují, mají prokazatelně lepší zrak i v mnohem vyšším věku než ti, kteří jedí nezdravě a tráví hodiny před obrazovkami.

Potraviny pro zdraví očí

Možná si nejste jisti, které potraviny jsou pro oči nejdůležitější a které by se tedy měly ve vašem jídelníčku pravidelně objevovat. Obecně jde o ovoce a zeleninu. Ale nejvýznamnější jsou pro oči zejména tyto: mrkev, špenát, brokolice, jahody, pomeranče (a obecně citrusy), losos či makrela, fazole, čočka a další luštěniny.

Podívejte se, které vitamíny pomůžou vaším očím v našem článku Co jíst pro zdravé oči?