Tři měsíce do léta - jak do té doby zhubnout

Chladné dny se pomalu poroučí a my toužebně očekáváme jaro. Pomysleli jste už na to, že za zhruba 3 měsíce začne léto? Vaše postava možná přitom stále ještě nevypadá, že by byla nachystaná na letní sezónu a s hubnutím do plavek jste ještě ani nezačali. Nepanikařte, pořád se to dá do léta stihnout.

Jistě se shodneme, že zdraví a kondice jsou velmi důležité faktory pro náš šťastný a také plnohodnotný život. Pokud vás trápí mindráky kvůli vaší postavě, stydíte se za faldíky nebo už máte nějaké zdravotní problémy způsobené vaší nadváhou, je nejvyšší čas začít s tím něco dělat. Do léta je ještě poměrně dost času a můžete zhubnout spoustu kil – chce to jen začít hned, mít dobrou motivaci, podporu okolí, pevnou vůli a odvahu pustit se do toho naplno.

Stanovte si cíl

Dejme tomu, že na zhubnutí do plavek máte tři až čtyři měsíce. To je 12 až 16 týdnů. Zdravé hubnutí je založeno na tom, že váha bude klesat postupně tempem 0,5 až 1 kilo týdně. Takže je velmi reálné, že se vám podaří do letní sezóny zhubnout až okolo 10 kilogramů. A i když byste třeba potřebovali víc, nikdo vám pak nebrání ve vaší snaze pokračovat. A už oněch 10 kilo bude na vaší postavě hodně znát.

Cvičení

Zhubnout můžete dietou, půstem, změnou jídelníčku. Některé postupy jsou vyloženě nezdravé a nevhodné, jiné jsou považovány za ty ideální. Ale ať už si zvolíte jakoukoliv metodu, vězte, že bez cvičení to nepůjde. Shodit 10 kilo a místo cvičení sázet na "zázračné" koktejly nebo pilulky naznačuje, že se pak budete potýkat s povislou kůží, neforemnou postavou a možná i ohroženým zdravím.

Pokud začnete pravidelně cvičit (tedy nejlépe třikrát až čtyřikrát týdně), dostanete se do kondice a hubnutí půjde ruku v ruce s formováním postavy. Týden za týdnem se sami sobě budete líbit čím dál víc. A v létě své okolí můžete oslnit v plavkách.

Přidružené faktory

Už jste párkrát zkoušeli zhubnout, ale v nějakém bodě jste se zasekli a už to nešlo dál? Váha se odmítala pohnout dolů? Na vině mohlo být mnoho faktorů, proto si na ně dávejte pozor i nyní.

Při hubnutí je vhodné třeba omezit alkohol na minimum – je hodně kalorický a narušuje váš metabolismus. Dále je potřeba hodně spát a snažit se, aby spánek byl kvalitní a ničím nenarušovaný. A nakonec zkuste zatočit se stresem. Cvičení proti stresu sice pomáhá, ale pokud jste v permanentním stresu, bude to vaši snahu kazit. Může vám pomoci jóga, meditování, terapie nebo třeba i obyčejné procházky.