Ty nejlepší články rovnou do mailu

Co jste možná o česneku nevěděli

Pokud máte česnek spojený jen s nepříjemným dechem, rozhodně čtěte dále. Česnek je totiž skvělou potravinou a ne nadarmo se mu říká přírodní antibiotikum. Kromě nesporně pozitivního vlivu na naše zdraví dodá česnek ostřejší chuť i jídlům. Máme pro vás několik tipů, které jste o česneku možná nevěděli.

Skvělá přírodní medicína

Pokud znáte česnek jako přírodní medicínu, ale netušíte, proč se mu tak vlastně říká, máme vysvětlení. Česnek obsahuje látku alicin, která také může za jeho štiplavou chuť. Právě alicin má podle výzkumů antibakteriální a protiplísňové účinky a prokázalo se, že může být dobrým pomocníkem při léčbě cévních onemocnění, regulaci krevního tlaku, ale i korigování hladiny tuků v krvi. Při rozkladu alicinu vzniká kyselina 2-propensulfenová, která má schopnost vázat na sebe volné radikály, a proto je čenek skvělým antioxidantem. Nezapomeňte ale, že mluvíme o čerstvém česneku. Zpracováním (vařením, restováním nebo jinou tepelnou úpravou) přichází česnek o své pozitivní účinky.

Regulujte sílu chuti česneku

Věděli jste, že i stroužek čerstvého česneku může mít různě silnou chuť? Záleží na tom, jak ho připravíte. Čím více je česnek nastrouhaný nebo na drobné kousky nakrájený, tím ostřejší má chuť. Právě při strouhání se rychleji uvolňují sloučeniny síry, které pak na jazyku štípou. Pokud chcete štiplavou chuť omezit, stačí česnek jen nakrájet na plátky. Díky tomu si můžete vychutnat jeho jemnější chuť.

Česnek nechte odpočinout

Po nakrájení nebo nastrouhání nechte česnek alespoň 5 minut odpočinout. Uvolní se tak zdraví prospěšné enzymy a česnek pak bude ještě blahodárněji působit na vaše zdraví.

Dejte ostřejší chuť salátu - bez česneku

Zkuste jednoduchý trik kuchařů. Čerstvý česnek je štiplavý a do salátu se tak moc nehodí. Pokud ale chcete jemně dochutit salát, stačí čerstvě rozkrojeným stroužkem česneku potřít stěny mísy, ve které pak budete salát připravovat. Když pak salát v takové míse promícháte, zůstane mu jemně česneková chuť, ale nic vás nebude při konzumaci salátu štípat.

Skladujte česnek správně

Dáváte česnek do ledničky a věříte, že vám tak déle vydrží? Omyl! Česnek je lepší skladovat v temném, chladnějším ale hlavně suchém místě. Jedině tak déle vydrží, aniž by ho napadla plíseň nebo začal hnít. V lednici je sice tma a chlad, ale je zde poměrně vyšší vlhkost. Česnek proto skladujte raději jinde.

Jak se zbavit česnekové vůně po jeho zpracování

Když si česnek připravujete, obvykle vám pak zůstanou po česneku vonět ruce. Vždy není zrovna příjemné specifickou česnekovou vůni dýchat delší dobu, naštěstí ale známe snadný trik, jak se jí zbavit. Prsty nebo celé dlaně si otřete několikrát o dřez z nerezové oceli. Právě nerezová ocel díky svému složení snadno naváže molekuly síry, které mohou za česnekovou vůni.

Co vy na to?