Ty nejlepší články rovnou do mailu

Není vláknina jako vláknina

Velmi často se při hubnutí setkáváme se snadnou poučkou. Nedaří-li se vám hubnout nebo máte-li problémy se zažíváním, zkontrolujte svůj denní příjem vlákniny. S uvedenou poučkou samozřejmě souhlasíme, ale to by to nebyl nejfit, aby nepřidal pár informací navrch.

S pojmem vláknina se můžeme setkat takřka denně, lékaři a dietologové její příjem doporučují. Marketingoví specialisté ji prodávají na obalech jako malý zázrak a my - spotřebitelé - se tomuto trendu jen přizpůsobujeme. Díky tomu se ale příjmu vlákniny přizpůsobuje i naše trávení. Vláknina sama o sobě je nestravitelná a energeticky nulová složka potraviny. Jedná se v podstatě o "vatu", kterou konzumujeme a která nám zaplní břicho. Nepřijmeme v ní žádné kalorie, ale navodí nám pocit sytosti, takže nemáme potřebu znovu jíst. Tolik se většinou dozvíme i z odborných doporučení. Bohužel ve skutečnosti se jedná o často prezentovanou chybu, kvůli které ve finále můžeme zbytečně přijmout nějaké ty kalorie navíc. Vlákniny jsou totiž dvě, jedna rozpustná a druhá nerozpustná.

Jaký je rozdíl?

Rozpustná vláknina totiž v trávicím traktu fermentuje, lidově řečeno nabobtnává, což je vlastně kvašení. Máme tak obdobný pocit sytosti jako u nerozpustné vlákniny, ale právě fermentací tato vláknina přeci jen dokáže předat živiny tělu. Velmi snadno si rozdíl představíme třeba na jablku. Je plné vlákniny, ale slupka je právě nerozpustnou vlákninou, dužina tou rozpustnou.

Rozhodně není třeba zavrhovat ani jeden druh, i když se vám nyní může ta rozpustná zdát jako méně vhodná. Rozpustná vláknina má totiž schopnost regulovat trávení cukrů a sacharidů, současně je velmi vhodnou potravou pro střevní mikroflóru. Obsahují ji například luštěniny nebo kořenová zelenina.

Druhá, nerozpustná vláknina, zvyšuje objem potravy ve střevech, převážně v tlustém střevu. Proto tam pak potrava zůstává kratší dobu a trávící trakt je vystaven po kratší dobu styku s nežádoucími složkami. Tuto vlákninu můžeme získat například z ořechů a semen nebo ze slupek ovoce.

Jak tedy vidíte, oba dva druhy se vzájemně velmi dobře doplňují. Navíc už víte, že loupat ovoce se nemusí vždy vyplatit.

Pokud jste se rozhodli přidat do svého jídelníčku víc vlákniny, dobře děláte. Obecně je spousta vlákniny například v sušeném ovoci. Pouhých 8 sušených švestek vám dodá potřebné množství vlákniny na celý den, tedy 11 gramů. Doporučené množství je ale o něco větší, denně by měl příjem být cca 20 - 35 gramů. Větší množství už může způsobovat trávící potíže. Nicméně množství je v tomto případě pro každého silně individuální, někdo potřebuje víc, někdo méně. Na tu míru správnou právě pro vaše tělo časem určitě přijdete.

Co vy na to?