Vláknina není jen v celozrnných cereáliích. Vychutnáte si ji i v ovoci nebo luštěninách

Známým zdrojem vlákniny jsou třeba ovesné vločky nebo celozrnné cereálie. Ale ne každý si v takových potravinách libuje. Část mužů si sice ovesné vločky dopřávají s tvarohem a oříšky na snídani, většina se ale podobným snídaním či svačinám už z principu brání. I proto je skvělé, že existuje nespočet dalších běžných potravin, které jsou plné vlákniny a navíc si na nich i pochutnáme.

Hrušky a jablka

Ideálním zdrojem vlákniny je ovoce, zejména jablka a hrušky. Díky slupce i dužině právě toto ovoce dodá tělu porci jak vlákniny nerozpustné, tak rozpustné ve vodě.

Pokud máme dobré skladovací prostory, můžeme si třeba na podzim udělat zásoby a pojídat jablka i hrušky od podzimu až do jara a pak zase nakoupit jiná. A i když nám skladovací prostory chybí, není problém si i v zimě kupovat čerstvé ovoce v potravinách. Podstatné je ale jíst tyto plody i se slupkou, protože i ona obsahuje velkou porci vlákniny.

Celozrnné pečivo

Oproti bílému pečivu má celozrnné pečivo celou řadu výhod. Díky celozrnné mouce totiž obsahuje mnohem více vitaminů, minerálů či esenciálních mastných kyselin, než pečivo z bílé mouky. Celozrnná mouka se mele - už jen podle názvu - z celého zrna a právě díky tomu obsahuje porci vlákniny.

Hnědá rýže

Rýže je velmi vhodnou potravinou, ideální je například i při hubnutí. Pokud ale chceme přijímat více vlákniny, měli bychom sáhnout po hnědé rýži. U ní je odstraněna pouze slupka, ale zbytek zrnka rýže je zachován. Chuťově je hnědá rýže trochu jiná než ta klasická bílá a může vás proto její ochutnání překvapit. Když si ji oblíbíte, nebudete už nikdy chtít jíst klasickou bílou a navíc tělu dodáte i vlákninu.

Čočka, fazole

Je jasné, že čočku ani fazole nejíme každý den a ani to není potřeba. Luštěniny jsou zdravé, obsahují mnoho minerálů, bílkovin, vitaminů a samozřejmě také vlákninu. Občas bychom si je dopřávat měli. Naštěstí se vám jen tak "nepřejedí", můžete střídat různé druhy luštěnin a zkoušet různé způsoby jejich přípravy. Jednou si dopřejte klasickou čočku, podruhé pak čočku červenou. Podobně si vychutnejte jednou fazole bílé, podruhé červené a poté někdy i černé. Každé mají trochu jinou chuť a můžete u nich vyzkoušet i různé recepty.