Ty nejlepší články rovnou do mailu

Recept: masové koule pečené na zelenině

Tenhle recept na masové koule byste rozhodně měli zkusit. Ne jen, že je jednoduchý, ale hlavně vás ohromí jak dobrý je. Přitom se jen vše smíchá, dá do trouby a už se jen čeká na hostinu. Zelenina navíc poslouží jako příloha, takže oběd máte hotový opravdu za okamžik.

Co budeme potřebovat?

  • 500g libového mletého hovězího masa
  • 1 vejce
  • 1 celozrnný rohlík
  • trocha mléka
  • 2 velké mrkve
  • 2 petržele
  • řapíkatý celer
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 1 plechovka sekaných rajčat
  • 1 plechovka rajského protlaku
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • sůl
  • pepř
  • majoránka

Jak na to?

I když to může, podle ingrediencí, vypadat složitě. Nebojte se, recept je opravdu jednoduchý a zvládnete jej i s dětmi. Nejprve začneme kořenovou zeleninou, kterou si očistíme a nakrájíme na špalíčky. Můžete použít libovolnou zeleninu, kterou máte rádi a stačí ji jen rozdělit na tvrdou a měkkou. Tu měkkou si zatím necháme bokem a tvrdou dáme do pekáčku. Vložíme do trouby a zapneme ji na 190°C. Tvrdá zelenina potřebuje delší čas přípravy, proto ji necháme v troubě a zatím se pustíme do koulí.

Do mísy dáme na kousky nakrájený rohlík, který zalijeme mlékem, tak aby se začal rozpadat. Nedávejte ale mléka moc, spíš si pomozte vidličkou a kousky rozmačkejte.

Přidáme maso, vejce a nadrobno nasekanou cibulku. Vše promícháme a dochutíme solí, pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem. Zamícháme a začneme tvořit koule. Ty nedělejte příliš malé, klidně jen o něco málo menší než je pěst.

Nyní je čas se vrátit k zelenině. Ta se nám pekla cca půl hodinky. Zasypeme ji lžící cukru a vrátíme do trouby ještě na pár minut. Z cukru se musí stát karamel, ale dejte pozor, ať se nespálí. Jakmile se cukr rozpustí, přidáme na kousky nakrájenou cibuli, celé stroužky česneku. Rajčata, protlak a řapíkatý celer zamícháme do celé zeleninové směsi tak aby se vše hezky spojilo a promíchalo.

Můžeme ještě dochutit bylinkami dle vlastní chuti. Nahoru položíme připravené masové koule a vše před vrácením do trouby přikryjeme alobalem. Pečeme ještě zhruba půl hodiny a následně necháme péct ještě zhruba 10 minut odkryté, aby maso dostalo hezčí barvu.

Dobrou chuť!

Co vy na to?