Nestíháte v práci? Možná je čas zkusit techniku pomodoro

Techniku pomodoro vymyslel na konci osmdesátých let Francesco Cirillo. Ve své podstatě se zaměřil na to nejdůležitější při práci, tedy koncentraci. Základní myšlenkou bylo, že se nikdo nedokáže na jednu věc soustředit dlouhou dobu. Proto je třeba časové úseky rozdělit a především se věnovat jen jedné činnosti. K měření času použil kuchyňskou minutku, která byla shodou okolnosti ve tvaru rajčete. A tím byl i název metody na světě, ale i jednotlivého pracovního úseku. Čas, který se věnujete práci se totiž nazývá pomodoro - z italského slova rajče.

jak na pomodoro?

Základní technika je velmi snadná. Nejprve si vezměte seznam všech úkolů a zvolte si ten na kterém chcete pracovat. Nastavte si minutku a začněte pracovat. Délka času je na vás, ale je důležité, aby byla vždy stejná. Nedoporučuje se ani volit čas nad půl hodiny. Tradičně je čas stanoven přesně na 25 minut. Během této doby se věnujte pouze vybranému úkolu, ničemu jinému.

Jakmile minutka zazvoní, je čas na pauzu. Ta by měla být 5 minutová a v žádném případě nemůže být věnována práci. Využijte ji na toaletu, udělání kávy, nebo cvičení v kanceláři. Na začátku pauzy prostě nastavte minutku na 5 minut a třeba se projděte. Neměli byste nad prací ani přemýšlet. K tomu vám pomůže změna prostředí - proto opusťte kancelář. Po uplynutí stanovené doby je čas se opět vrátit k práci.

Znovu nastavte minutku a začněte pracovat: Buď pokračujte v předchozím úkolu, pokud jste jej nestihli dokončit, nebo jděte na další položku seznamu. Po malé pauze sami uvidíte, že vám to jde o dost lépe. Nová energie a možná i nové myšlenky budou přicházet sami.

Takto pokračujte až dokud nemáte vše hotové, ale je tu ještě jedna věc, kterou musíte dodržovat. Vždy byste měli mít v řadě maximálně čtyři pomodora, tedy 25 minutové úseky. pak je totiž čas na velkou přestávku. Ta by měla být půlhodinová a opět věnovaná něčemu zcela jinému, než je práce. Věřte, že za půl hodiny se toho dá stihnout hodně, ne jen oběd.

Schválně tuto techniku vyzkoušejte. Můžete si ji možná trochu upravit, ale podstata by měla být stejná. Práce v kuse a nebýt ničem rušeni.