Letos nezanevřete na koledy, hudba umí léčit

V čase Vánoc je hudba všude kolem nás. Děti si už od listopadu prozpěvují koledy, tento typ lidových písní se ozývá z rádií i z televizních reklam, vánoční filmy jsou také plné stylizované vánoční hudby a Štědrý den si bez koled dokáže představit jen málokdo z nás. Někoho už to pak unavuje, jiný koledy a vánoční písničky miluje. Ale ať už patříte ke kterékoliv skupině, není vhodné je zavrhovat nebo je odmítat pouštět. Protože koledy mají skoro kouzelnou moc navodit v nás tu pravou vánoční atmosféru – přinášejí nám pocit pohody a klidu, přinášejí vzpomínky z dětství a zahánějí stres. A přesně to v dnešní době potřebujeme ze všeho nejvíc.

Hudba jako lék

I teď, kdy se našich životů dotýká pandemie koronaviru, spousta lidí přichází o práci, řada jich je nemocných a někteří známí této nemoci podlehli, je nám úzko. Máme strach, bojkotujeme některá nařízení vlády, snažíme se pomocí rebelie zapomenout na vážnost situace. Každý se s tím zkrátka snaží vyrovnat jinak, ale do životů nás všech už pandemie zasáhla až příliš a poznamenala nějakým způsobem každého. Když už tedy nevíte kudykam a i Vánoce jsou tak nějak divné, vsaďte právě na hudbu. Působí jako balzám na duši, zklidní nás, upokojí, zahřeje u srdce, zažene smutek, chmury i starosti. Když jsme o Vánocích doma a nikam nemusíme, je nejvhodnější čas „hodit se do pohody“. A co víc, když si koledy pobrukujete spolu s rádiem, má to blahodárný vliv i na vaši paměť a mentální schopnosti.

Cukr a relax

Pravá vánoční atmosféra, kdy budete šťastní a spokojení, obklopeni svými nejbližšími, se navozuje nejen hudbou. Na den zapomeňte na své snahy zhubnout a dopřejte si i nějaké to sladké vánoční hřešení. Sedněte na pohovku s horkým čajem, dejte si nohy nahoru, uzobávejte cukroví, sledujte klasické pohádky a zapomeňte aspoň na pár dní na ten podivný svět tam venku. Hned se budete cítit lépe.