Novoroční předsevzetí po 3 měsících: začněte klidně znovu

Důvody, proč většina lidí nezvládne dodržet své novoroční předsevzetí, jsou u většiny z nás obdobné. Zvlášť co se týká hubnutí a cvičení. Po Silvestru jsme plní elánu a jsme zcela odhodlaní letos to už dotáhnout do konce, a tak se do svého plánu vrhneme po hlavě. Chceme shodit nadbytečná kila? Tak na co čekat! I když dosud jsme byli milovníky gaučingu, teď si naordinujeme poctivý trénink pětkrát do týdne. Úplnou změnu jídelníčku a vynechání všeho jen potencionálně nezdravého. Zmenšení porcí. Pravidelná strava. Hodně ovoce a zeleniny. Pravidelně se vážit, každý den se tvrdě a kriticky hodnotit. A tak se stane, že do měsíce je se vším amen a my se cítíme jako totálně zbytí invalidé, kteří se mohou sotva pohnout a kteří už zase začínají nabírat to, co se jim s jejich buldočí urputností podařilo během té krátké doby rychle shodit.

Nepřeceňte se

Víte, proč jste předsevzetí nezvládli dodržovat? Možná to svádíte na svou slabou vůli, špatnou motivaci. Možná obviňujete své okolí, že vás dostatečně nepodpořilo. Možná se vymlouváte na příliš plný rozvrh a nedostatek času. Ale to jsou všechno jen plané výmluvy a lžete sami sobě. To, proč lidé obvykle pohoří, je jejich přehnaným startem. Vrhnou se do toho po hlavě, bez přemýšlení, jako by byli vrcholovými sportovci. Přecení své síly už od začátku, a tak se není čemu divit, že je to brzy nejen znechutí, ale že jsou z toho unavení, rozlámaní a všechno je bolí. Každý další den se do pokračování hubnutí a cvičení musejí víc a víc nutit, až je to jednoho dne přestane bavit a řeknou si dost. Vzdají to. A začnou žít nezdravě a lenivě jako předtím, což je pohodlnější.

Použijte rozum

Pokud na sebe máte zlost, že jste to vzdali, dejte se do toho znovu. Začněte znovu cvičit, znovu jíst zdravěji. Ale tentokrát dělejte vše s rozumem. Cvičte zpočátku třeba jen jednou až dvakrát týdně. Čas cvičení si předem pečlivě naplánujte, ať se nemůžete na nic vymlouvat. Jídelníček také měňte postupně a nenuťte se jíst něco, co nesnášíte.

Když vás něco bolí, nepřepínejte se. Cvičit se dá různě a i procházka je lepší než nic. A když vám hubnutí nepůjde tak rychle, jak byste si představovali? Jen klid, i shozené kilo měsíčně je větší úspěch než nabrané kilo. Tak se k ničemu nenuťte a snažte se prostě si tu změnu užívat.