Jste unavení a bez energie? Víme proč!

 

Můžete cvičit, jíst zdravě a pestře, dodržovat různé zásady zdravého životního stylu – a přesto se cítit mizerně a unaveně. Nedostatek energie si ale nejspíš způsobujete sami, a to právě tím, co děláte a jak aktuálně žijete. Podívejme se proto na hlavní vysavače energie, které vám brání užívat si života naplno. Když totiž odhalíte příčiny svého vysílení, snadno s nimi zatočíte a zase budete fit.

 

Málo spánku, hodně kávy

Nejčastějším důvodem vyčerpání bývá nedostatek spánku. Pokud nespíte alespoň sedm či osm hodin denně a dlouhodobě si spánek zkracujete, je jasné, že se to musí někde projevit. Jste unavení, nic se vám nechce, myslíte jen na postel – ale přes všechny ty úkoly a stresy se do ní stejně nedostáváte dřív než v půlnoci. Řekněte tomu jasné dost, škodíte jen sami sobě, a pokud se konečně pořádně nevyspíte, ublížíte si mnohem víc.

S nedostatkem spánku souvisí i přílišné pití kávy. Je sice pravda, že káva díky obsaženému kofeinu dokáže nabudit náš organismus a probere nás, ale tyhle účinky jsou jen krátkodobé a rozhodně nenahradí posilňující spánek či odpočinek. Takže pokud si dopřáváte několik káv denně ve snaze přelstít své tělo, škodíte si a nadbytek kofeinu má zcela opačné účinky než očekáváte – jste pak nesoustředění, ztrácíte koncentraci a vaše únava se jen stupňuje. Nemluvě o negativním vlivu na krevní tlak.

 

Málo živin, špatné sacharidy

Další příčinou vašeho vyčerpání může být to, že ačkoliv jíte zdravě a pestře, máte málo živin. Pokud se totiž živíte jen zeleninou a ovocem, případně si občas dáte nízkotučný jogurt, vaše tělo postupně začíná strádat. Potřebuje toho totiž mnohem víc. Sestavte si s pomocí odborníků či internetu vyvážený jídelníček, nezapomínejte na dostatek hořčíku, železa, vitamínů a také kyseliny listové.

I pokud jíte vyváženě a máte pocit, že vám v jídelníčku nic nechybí, můžete se plést. Příčinou únavy jsou často také špatné sacharidy. Nikdo netvrdí, že se máte cpát čokoládou a sladkostmi, ty jsou totiž také jen krátkodobými a navíc nezdravými stimulanty, které únavu zaženou jen na chvíli. A tělo naopak na jejich zpracování spotřebuje tolik energie, že vám pak může chybět jinde.

Proto je dobré dopřávat si zdravé sacharidy, které nás „nakopnou“ a ještě neublíží naší postavě –

najdeme je v rýži, bramborách, obilninách, zelenině. Rozhodně se takovýmto sacharidům nevyhýbejte, a to i když jsou dnes v módě různé nízkosacharidové diety – jejich dlouhodobý nedostatek může mít na naše tělo devastační účinky.