Používáte antiperspiranty? Vsaďte se, že špatně

 

V obchodech najdeme nepřeberné množství antiperspirantů a deodorantů, jsou ve formě gelů, sprejům, s kuličkovým nanášením a tak dále. Značek je tolik, že se v nich vyzná jen málokdo, stejně jako v jejich různém složení a vůních. Možná jste je střídali tak často, až jste konečně našli ten pravý a snad i funkční. A možná pořád ještě tápete a říkáte si, že dvě hodiny po nanesení po něm není ani stopy, nepříjemně se potíte a v parných dnech se z vašeho podpaží line nepříjemný zápach. Nemluvě o nepříjemných pocitech při cvičení. Chyba může být v nekvalitním přípravku, stejně jako ve vašem způsobu používání.

 

Zásadně v noci

Antiperspiranty mají bránit nepříjemnému pachu, který je cítit z našeho potu. Pot je přitom přirozený a musíme se s ním smířit, a to jak v parných dnech, tak při cvičení a často i ve stresových situacích. Nejvíce ho řešíme v podpaží, kde se nám kvůli němu mohou vytvářet nepěkné mokré skvrny. Parfém jeho přirozený odér utlumí jen nakrátko, řešením je tedy antiperspirant. A podle odborníků bychom ho měli používat především večer před spaním. Přijde vám to nelogické? Naopak. Antiperspirant tak dostane konečně šanci pořádně se vstřebat do naší kůže, neodplaví ho pot, a když se ráno svěží probudíme, je připraven dokonale fungovat. Stejně tak ale musíme počítat s tím, že jeho působení nám nevydrží celý den (i když to mnohé reklamy úporně slibují), a tak je třeba ho čas od času obnovovat. Základem je ale pravidelné večerní použití.

 

​​​​​​​Nikdy ne před sportem

Další zásadní chybou, kterou mnozí z nás dělají, je nanášení antiperspirantu před cvičením. Říkáme si, že se hodně zapotíme, a tak tento prostředek může okamžitě zafungovat. Jenže se mýlíme, protože když se zapotíme krátce po použití antiperspirantu, tak ten se nestihne pořádně vstřebat a pot ho odplaví. Výsledek je tedy stejný, jako bychom antiperspirant vůbec nepoužili. Takže použití se doporučuje o dost dříve, případně si zacvičte hned ráno po probuzení, pokud jste si antiperspirant dopřáli večer před ulehnutím. A uvidíte, co se na vašich pocitech změní.