Bojíte se cukrovky? Už nemusíte

Cukrovka si nevybírá – může postihnout staré lidi i děti, štíhlé i obézní, muže i ženy. Často ji lékaři odhalí až příliš pozdě, pacient je náhle ohrožen na životě a hrozí mu například i amputace končetin.

Je proto dobré vědět, jak se dá cukrovce předcházet, protože to jde. Nejprve si upřesněme, že cukrovky existují dva druhy – cukrovka 1. typu a cukrovka 2. typu. Když některou z nich onemocníme, zvyšuje se hladina cukru v naší krvi a dochází k takzvané hyperglykémii. Zároveň se zvyšuje i hladina inzulinu. Když tento stav trvá dlouho a není léčen, může dojít k mnoha zdravotním komplikacím – zhoršuje se funkce ledvin, může dojít k postižení zraku, nemocný je náchylnější k plísňovým infekcím a hůř se mu hojí rány. Co je ale nejhorší, dochází ke vzniku a zrychlenému průběhu aterosklerózy.

První si nevybírá

Prvním typem cukrovky může onemocnět kdokoliv, ale nejčastěji postihuje mladé lidi a děti. Nelze se jí vyhnout zdravým životním stylem, zkrátka ji u vás doktoři nečekaně objeví. Vzniká kvůli špatnému fungování slinivky, takže v těle je náhle nedostatek inzulinu (ten produkuje právě slinivka). Tato nemoc je nevyléčitelná a postižený člověk si do konce života musí píchat inzulin a dodržovat dietu doporučenou lékaři.

Druhé se můžete vyhnout

Pokud onemocníte cukrovkou, je dost možné, že si za to můžete sami, a to svým špatným životním stylem. Cukrovka 2. typu totiž ve většině případů postihuje obézní lidi. Nejde při ní o to, že by tělo nezvládalo produkovat dostatek inzulinu, ale tkáně jsou vůči němu rezistentní, nepřijímají ho a nedokážou s ním pracovat. Je to způsobeno ve většině případů právě vysokou tělesnou hmotností a velkým množstvím tukových buněk. Řešením je tak snížení váhy, zdravá a vyvážená strava a dostatek pohybu. Tím se vše vrátí relativně do normálu.

Pokud do tohoto stavu nechcete dospět, je to snadné. Žijte zdravě, hodně se hýbejte, jezte pravidelně a vyváženě, vyhýbejte se sladkostem a jezte hlavně hodně ovoce a zeleniny. Díky tomu vás podle odborníků cukrovka nemůže ohrozit. A vyhnete se tak i celé řadě dalších nemocí.