Snažíte se zhubnout? Vypněte Facebook

 

Pokud užíváte sociální sítě s rozumem, je s vámi teoreticky vše v pořádku. Dokážete normálně fungovat v realitě, nejste neustále jen „online“ a odtržení od reálných lidí. Ale i když na Facebooku a jemu podobných webech trávíte jen pár chvil denně, jste ohroženi řadou nepříznivých vlivů. Zaprvé se můžete stát závislými na sociálních sítích. Zadruhé to má často negativní vliv na vaši psychiku. A to nejen kvůli tomu, že přestáváte komunikovat s normálními lidmi, ale proto, že Facebook a další sociální sítě podrážejí naše sebevědomí a likvidují naše odhodlání a snahy.

 

Zkreslené fotky

Nikdo z nás se na sociálních sítích nechlubí svými neúspěchy, nikdo nesdílí své nepovedené fotografie. Každý se tam snaží dávat jen fotky, na kterých vypadá naprosto dokonale. Sdílíme momenty ze zážitků, jimiž se chceme pochlubit a tajně chceme, aby nám je ostatní záviděli. Snažíme se vypadat lépe, schopnější, dokonalí. Často k tomu využíváme různé filtry na fotografie, případně si ve svých statusech nenápadně vypůjčujeme moudra někoho jiného. Dělá to každý z nás. Neříkáme, že je to správné, ale problém nastává, pokud se do takových cizích fotek a statusů příliš ponoříte. Najednou máte pocit, že jste neschopní, oškliví, že jste nikdy nic pořádného nedokázali ani nezažili. Nechápete, jak zrovna tenhle člověk může mít takový úspěch, jak zrovna on může vypadat tak úžasně. Proč na jeho místě nejste vy? Znáte ten pocit? Nejste v tom sami.

 

Nespokojenost se sebou

Vědci dokázali, že naše pocity marnosti a méněcennosti, které plynou z prohlížení fotek našich přátel, případně ze sledování stránek různých slavných i méně slavných osobností, nejsou ojedinělé. Více než polovina dotázaných přiznala, že když sledují fotky ostatních lidí, cítí se méněcenní. A nejen co se týče schopností, ale hlavně vzhledu – mají pocit, že jejich tělo neodpovídá ideálům krásy, že nejsou hezcí, že jsou tlustí a podobně. Řada lidí už kvůli tomuhle propadla anorexii, někteří se zhroutili, jiní vzdali své snahy o hubnutí, protože jim připadalo, že to prostě nemá cenu.

Co z toho všeho plyne? Odpoutejte se od Facebooku a zapojte zdravý rozum. Neupínejte se k nikomu jako k modle a buďte sami sebou a sebevědomí. Jen tak budete spokojení sami se sebou.