Jak si vybrat v restauraci, když si hlídáte kalorie

Ať už jste na dietě nebo se snažíte o udržitelný zdravý životní styl, zde jsou tipy, jak si vybrat pokrmy, které jsou nejen chutné, ale i v souladu s vaším kalorickým cílem.

Příprava je klíč

Před návštěvou restaurace se podívejte na její menu online. V zahraničí už mnoho restaurací uvádí kalorické hodnoty jídel u nás ale najdete občas alespoň složení pokrmů. Vyberte si několik možností, které vypadají slibně, a promyslete si, jak by se daly zkombinovat, aby vyhovovaly vašim potřebám.

Polévky a saláty jako bezpečná volba

Začněte lehkou polévkou nebo salátem. Tyto předkrmy mohou být nízkokalorické, pokud si dáte pozor na zálivky a přídavky. U salátů preferujte čerstvou zeleninu a jednoduché vinaigretty nebo citronovou šťávu místo krémových dresinků. U polévek se vyhněte krémovým variantám a zvolte čiré bujóny, kde se klidně nebojte požádat o menší porci nudlí - ty totiž restaurace stejně často do vývaru přidávají až těsně před podáváním a tak není problém je do polévky vůbec nedat. Polévka vás navíc zasytí o u hlavního chodu už nebudete mít potřebu volit kaloričtější variantu.

Jak na hlavní chod?

Když vybíráte hlavní jídlo, hledejte jednoduché a čisté pokrmy. Čím menší kuchyňská úprava, tím často lépe. Grilované ryby nebo kuřecí prsa jsou skvělou volbou, protože mají nízký obsah tuku a kalorií. Požádejte, aby vám místo přílohy plné sacharidů, jako jsou hranolky nebo bramborová kaše, podali grilovanou zeleninu nebo salát. Nezapomeňte hlavně, že nejste na obědě u babičky, nemusíte tedy sníst všechno, co vám dají na talíř. Namísto běžných příloh jako jsou pečivo, brambory nebo rýže si vyžádejte extra porci zeleniny. Tento jednoduchý trik může výrazně snížit celkový kalorický příjem vašeho jídla.

Pozor na skryté kalorie

Mnoho restauračních jídel obsahuje skryté kalorie v podobě omáček, dresinků a marinád. Nebojte se požádat o omáčky a dresinky zvlášť, abyste mohli sami kontrolovat množství, které použijete.

Dejte si pozor na porce

jak už jsme napsali, to, že něco máte na talíři, ještě neznamená, že to musíte sníst. Restaurační porce mohou být často velké, takže se nebojte požádat o menší porci nebo si polovinu jídla nechat zabalit domů. Snad skoro každá restaurace je na tuto možnost připravena a boxy pro odnos jídla domů má k dispozici. To vám pomůže kontrolovat množství jídla, které skutečně sníte.

Pitný režim

Zůstaňte u vody, neslazeného čaje, nebo kávy, abyste se vyhnuli zbytečným kaloriím z nápojů. Alkoholické a slazené nápoje mohou rychle zvýšit celkový počet kalorií vašeho jídla. Voda pomůže s hydratací a zároveň vám pomůže hlídat si pocit sytosti. Pokud už skutečně chcete sváteční jídlo venku doplnit nějakým alkoholem, určitě zapomeňte rozhodně na různé koktejly a sáhněte po vínu. V závislosti na typu vína se kalorie budou lišit. Určitě sáhněte po sušším typu vína a obecně bílé vína jsou na tom s kaloriemi lépe, než červené.

Přibližné kalorické hodnoty vína

Typ Vína Popis Kalorická Hodnota (kcal na 100 ml)
Víno bílé Suché 63 kcal
Víno bílé Polosuché 73 kcal
Víno bílé Sladké 119 kcal
Víno červené Suché 74 kcal
Víno červené Polosladké 88 kcal