Nepřehánějte to s hubnutím, budete šťastnější

Svět velí ke štíhlosti. Módní magazíny naznačují, že průměrné ženy nemají šanci. Kdo neváží 50 kilo, je úplně out. A mnoho žen se bohužel v tomto „photoshopovém“ ideálu zhlédne, takže se za každou cenu snaží být co nejštíhlejší. Což ale neznamená, že pak budou automaticky šťastné.

Mylně si namlouváme, že pokud dosáhneme své váhy snů, budeme v životě šťastné. Budeme spokojené se svou postavou, takže nám stoupne sebevědomí, každý nás bude obdivovat, chválit a tiše nám závidět. Co víc si přát? Bohužel, ty ženy, které mají velmi štíhlou postavu, velmi záhy zjišťují, že přehnaná štíhlost a štěstí nejdou vždy ruku v ruce.

Nemučte se

Udržet si štíhlou postavu vyžaduje disciplínu, vytrvalost, pevnou vůli a také nutnost odpírat si vše nezdravé, co by mohlo snahu o udržení perfektní postavy zhatit. Čokoláda? Ani omylem! Zákusek z cukrárny? Naprostá zhouba! Uzeniny? Proboha ne!

A když už někdy ve snaze polevíte a zhřešíte něčím, co nebylo v plánu, musíte si to vynahradit dalšími hodinami cvičení navíc, aby se to na vaší váze a linii nijak neprojevilo. Ale ruku na srdce – je tohle nějaký život? Je to skutečně ten život, po kterém jste toužila? Nesoustředí se vaše veškeré myšlenky a snahy už jen na to, jak být a zůstat štíhlá?

Normální váha přináší víc spokojenosti

Vážit 50 kilo je pro mnoho žen meta, jíž se snaží dosáhnout, aby vypadaly skvěle. Ale o to větší práci jim pak dá udržet si tuto váhu snů. Na psychiku to samozřejmě nepůsobí dobře a věčné hlídání si váhy, zakazování si nezdravějších potravin, odmítání pozvánek na párty a zábavy s přáteli, protože si s nimi nemůžete dát ani sklenku nebo něco nezdravého, to je už spíš depresivní a štěstí to nepřipomíná.

Proto je prokázané, že pokud se budete snažit udržet si normální váhu (tedy normální podle procenta tuku v těle), budete mnohem šťastnější, budete si moci užívat života, vaše tělo bude dobře fungovat a po psychické stránce na tom budete lépe než nepřirozeně hubené modelky.