Recept: okoun nilský na grilu

Ryby by měly být na jídelničku alespoň dvakrát týdně. Bohužel se často najdou lidé, kteří se rybám vyhýbají. A nejčastějším důvodem udávají kosti. Přesně pro ně je okoun nilský ryba jako stvořená. Výborná chuť a k tomu kosti tak velké, že se nedají přehlédnout. Pokud si koupíte rovnou filet, kost prostě nepotkáte. Na grilu je navíc hotový opravdu za chviličku.

Co budeme potřebovat?

  • filet z okouna nilského
  • 1 snítka libečku
  • 1 lžička kopru
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Jak na to?

Okoun je ryba na gril přímo stvořená. Má ideální tučnost, takže se nevysuší a navíc je velká, takže manipulace je snadná. Přípravu navíc zvládne každý.

Filet se prodává už bez kůže a kostí, takže se můžeme pustit rovnou do přípravy. Rybu nikdy neoplachujeme, pokud je mokrá, jen ji osušíme utěrkou. Libeček a kopr si nasekáme. Filet osolíme, opepříme, potřeme lehce olivovým olejem a posypeme nasekanými bylinkami.

Gril rozpálíme a rybu na něj položíme. Ideální je, pokud máte k dispozici tál, na kterém se rybu bude péct mimo hlavní žár. Pokud ne, použijte alespoň hliníkovou misku, nebo kleště na ryby.

Podle velikosti filetu ji pečeme přibližně 10 minut z jedné strany. Pak už jen pár minut, necháme zatáhnout druhou stranu. Dejte pozor, ať okouna nepřepečete, musí se hezky trhat po vláknech. A máme hotovo. Podávat můžeme například s letní variantou bramborového salátu.