Chuť se s léty mění. Zkroťte ji v jakémkoliv věku

Každý jsme jinak založený. Někdo miluje slané a neobejde se bez uzenin, slaných oříšků a chipsů. Jiný to klidně obětuje, ale nedovede si představit jediný den alespoň bez kostičky čokolády. A další si zase klidně pochutnají na citronu. To je logické a nic moc s tím neuděláme, i když své chutě můžeme krotit pomocí své vůle a zdravého rozumu a hlídat se, abychom se nezdravotami nepřejídali a neškodili tak svému tělu. Jenže naše chutě se mění především s naším věkem a kvůli tomu, co v různých obdobích zrovna v našem těle probíhá.

Od dětství po pubertu

Malé děti nemají chutě ještě plně rozvinuté a teprve je postupně poznávají. Zkuste jim dát například ten citron a uvidíte, jak kyselé budou dělat obličeje. Dělá jim problém peprmintová zubní pasta, o ostrém kečupu nemluvě. Čím jsou starší, tím to zvládají lépe. Pokud ovšem malému batoleti budete servírovat klasická ochucená, kořeněná či sladká jídla, rychle si na ně zvykne, a pokud mu budete chtít posléze dát něco zdravého, například dušenou zeleninu, nejspíš s nechutí odmítne. Bude už zkrátka zhýčkané a bude mít stejné chutě jako my. Takže pokud dítěti chcete udělat dobře, jděte na něj s jídlem pomalu a snažte se mu chuť a ve spojitosti s tím i zdraví nezkazit víc, než je to nutné.

Těhotenství a menopauza

Speciálním obdobím je těhotenství. Tady nezáleží na tom, kolik ženě je a pokolikáté je těhotná. Každá má v té době naprosto jiné chutě a některé jsou schopné vytvářet neskutečné kombinace potravin a pochutnávat si na nich. Výjimkou nejsou ani těhotné ženy, které olizují křídu, protože jejich tělo vyžaduje víc vápníku. Po porodu si samy zaťukají na čelo, jak to mohly dělat, ale chutě jsou tehdy neovladatelné.

Podobné je to i v menopauze, kdy se ženy sice dokážou lépe krotit, ale i tak má tělo odlišné potřeby než jindy. Ženy v téhle době zatouží hlavně po sladkých nebo tučných jídlech, která jim pomáhají překonat stres a psychickou nepohodu plynoucí z menopauzy. Není nutné se zuby nehty držet a chroustat jen salát, ale když už si dopřejete něco hříšnějšího, vynahraďte to tělu zdravým pohybem.

I muži mají své dny

I když výraznými zvraty v chutích trpí zejména ženy, které to potkává většinou minimálně jednou měsíčně kvůli menstruaci, musejí se s nimi popasovávat i muži. Také u nich jsou na vině leckdy hormony. Pánové na rozdíl od žen většinou preferují uzeniny a tučná masová jídla. Pokud je budou jíst s mírou, budou dávat přednost kvalitě nad kvantitou a budou nad skladbou svého jídelníčku přemýšlet, klidně mohou chutím dát průchod. Pokud se ale nebudou hlídat, uškodí si.