Cviky pro delší život. Děláte je?

 

Kdo cvičí, je v kondici a jeho tělo je zvyklé na pohyb, ten se často dožívá vyššího věku než ten, kdo se pořád jen povaluje na pohovce, ven nevystrčí ani nos a všude se vozí výhradně autem. Není to samozřejmě pravidlem, protože i nejodolnější sportovec může nečekaně onemocnět, utrpí nehodu a tak dále, zatímco povaleč se v klidu dožije devadesátky. Přesto většina vědeckých studií hovoří takto. A nedávno se jim ještě podařilo prokázat, že když provádíme určité pohyby, náš život si tím můžeme prodloužit ještě jistěji. A přitom nejde o žádnou gymnastiku, ale o základní cviky, které jsme se učili už na základní škole v hodinách tělocviku!

 

Klik, dřep, sedy-lehy

Nemá asi smysl tady popisovat, jak vypadá klik či jak vypadá dřep. Všichni to víme, někteří z nás to zvládnou, jiní jen s využitím všech sil, další sice dokážou udělat dřep, ale bolavá kolena jim brání ve vstávání, natožpak udělat klik. Nicméně i když třeba nepatříme k milovníkům cvičení, tyto tři pohyby bychom měli provádět pravidelně. A jeden od každého rozhodně nestačí.

 

Střídání je základ

Podstatou je, že když cvičíme, měli bychom pravidelně střídat aerobní cvičení s posilováním. První část většina z nás zvládá – jdeme si zaběhat, zaplavat, jdeme na procházku, vyjedeme si na kolo. To je všechno skvělé, ale pokud k tomu nedodáme to silové cvičení, svou fyzičku řádně neposílíme. Jenže řadu lidí to už předem děsí, protože před sebou mají vidinu činek a posiloven. Ale to vůbec nemusí být pravda, stačí totiž dělat právě třeba kliky, sedy-lehy nebo dřepy. A nebo další podobné pohyby. Pokud se jim budete věnovat byť i jen dvakrát týdně, sníží se u vás riziko infarktu až o třetinu a budete mít o čtvrtinu vyšší šanci, že nezemřete předčasně vlivem nějaké civilizační choroby. A to má smysl, nemyslíte?