Avokádo jako hubnoucí zázrak?

 

O tom, že avokádo je při hubnutí mezi cizokrajným ovocem naprotou špicou, svědčí i různé vědecké výzkumy. Američtí vědci se například loni na podzim rozhodli otestovat na tisícovce dobrovolníků svůj předpoklad, že pojídání jednoho avokáda denně dokáže zatočit s nebezpečným viscerálním tukem, který se ukládá v oblasti břicha, obaluje naše vnitřní orgány a často způsobuje velké zdravotní problémy a někdy i smrt. A aby svého cíle vědci dosáhli a dobrovolníci byli ve výzkumu poctiví, nabídli jim kromě avokád ještě částku 300 dolarů jako kompenzaci za jejich „oběť“. Tutéž částku ovšem dostala i druhá část dobrovolníků, která se naopak v pojídání avokád musela omezit na maximálně dvě měsíčně, aby se účinek na viscerální tuk prokázal. Výsledky zatím nejsou k dospozici, ale test je to velmi zajímavý.

 

Hodně tuku, málo cukru

Avokádo je velmi specifické ovoce v tom, že obsahuje jen velmi málo cukru, ale zato je docela dost tučné. Ovšem složení jeho tuku připomíná olivový olej, takže ani při dietě není nutné si ho odpírat. Naopak, z avokád se dá připravit mnoho chutných pokrmů, mohou se díky své neobvykle chutnající dužině stát náhražkou majonéz, lze z nich dělat polévky a nebo různé pomazánky.

Komě toho je toto ovoce bohaté na řadu minerálů a stopových prvků – najdeme v něm mimo jiné draslík, měď, hořčík či fosfor, ale také vitaminy C, E, K, H, B3 a B5. A jak už jsme zmínili, mělo by dokázat redukovat viscerální tuk, který sice není zvenčí na první pohled vidět, ale nezbaví vás ho například ani liposukce. Takže díky avokádu máte šanci prožít delší a zdravější život a ještě si pochutnáte.