Víte, jak cvičit s vlastní tělesnou váhou? Objevte kouzlo kalistheniky!

Chtěli byste žít zdravým životním stylem, ale vaše peněženka s tímto krokem zrovna nesouhlasí? Zbavit se přebytečných kil můžete i bez navštěvování posilovny či bez toho, abyste doma museli mít doma nějaký ten posilovací stroj. Díky kalisthenice se zbavíte nejenom tukových zásob, ale zároveň naberete i svalovou hmotu a zlepšíte si kondici.

Co je kalisthenika?

Základem tohoto cvičení je procvičování nejdůležitějších svalových partií, což jsou záda, prsa a nohy. Sekundárně ale procvičujete i ostatní svaly, včetně bicepsů, tricepsů a dalších. Alespoň zezačátku doporučujeme navštívit posilovnu, aby vám kvalifikovaný trenér poradil, jak máte při tomto druhu cvičení dýchat a jaké zaujmout postavení – to velmi ovlivňuje účinnost cviků.

Kde můžete kalistheniku cvičit?

Výhodou je, že ji můžete provádět prakticky kdekoli – doma či venku, záleží pouze na vás. Cvičení doma není nic náročného na peněženku – bohatě stačí například hrazda a činky. Nejlepších výsledků docílíme samozřejmě vytrvalostí a kontrolou nad svým tělem. Při provádění jednotlivých cviků se pevně soustřeďte na každý sval, který zrovna protahujete a zároveň dbejte na správné dýchání.

Jak je důležité míti rozcvičku?

Ač ji většina z nás podceňuje, rozcvička nám pomůže dostat se „do formy“, při které tělo začne spalovat tuky. Je třeba se prostě nejdřív zapotit, než začnete spalovat. Nejlepším začátkem je běh či jízda na kole nebo rotopedu.

  • Jaké jsou základní kalistenické cviky?
  • zvedání nohou v leže na zádech – 10x
  • tricepsové kliky na lavici – 10x
  • přítahy na hrazdě – 8x
  • obrácené kliky (přítahy k tyči ve vodorovné pozici) – 15x
  • dřepy – 20x
  • kliky s výše položenými chodidly – 10x

 

Tyto cviky by se měly cvičit denně ve třech sériích – samozřejmě bez jakékoli pauzy mezi jednotlivými cviky. Tu si můžete dopřát po ukončení jedné série – a to v délce 2 minut, během kterých je vhodné se i lehce protáhnout. Cílem samozřejmě není co nejrychlejší odcvičení, ale zvyšování intenzity a vnímání správné techniky a všech svalů.

Už se těšíte na první cvičení?