Jak pomocí chůze opravdu zhubnout

Jistě už jste slyšeli o tom, že chůze je tím nejzdravějším pohybem a chodit bychom měli všichni a co nejčastěji to jde. Nejspíš si říkáte, že přece chodíte, a to pořád. A pokud vlastníte krokoměr, možná už jste si někdy pro zajímavost změřili, kolik kroků za den průměrně uděláte. A je jich dost, většinou několik tisíc. A přesto máte postavu i váhu pořád stejnou, rozhodně samovolně nehubnete. To proto, že na hubnutí pomocí chůze musíte jít od lesa – a to téměř doslova.

Choďte rychle a pravidelně

Když se nad tím zamyslíte, nejspíš dojdete k tomu, že vaše chůze většinou nepřipomíná závratné tempo. Doma i venku se většinou pohybujeme ledabyle, beze spěchu, spíš vycházkovým tempem. Pokud spěcháme, samozřejmě zrychlíme, ale proč se běžně někam honit, když nám nic neuteče? A to je důvod, proč chůzí nikdy nezhubnete.

Hubnoucí chození musí alespoň vzdáleně připomínat cvičení – tedy měli byste při něm protáhnout svaly a taky se trošku zpotit a zadýchat. Což znamená chodit rychle. Ne běhat, ale chodit svižně – prostě jako když někam spěcháte a nestíháte. Přitom je úplně jedno, kam tímhle tempem vyrazíte, jestli na nákupy, na návštěvu za kamarádkou nebo pro dítě do školy. Podle odborníků stačí zhruba 45 minut rychlé chůze, a to čtyřikrát týdně – a ručička na vaší váze se nenápadně začne pohybovat směrem dolů.

Pomozte si jídlem

 

Pokud k hubnutí chcete zvolit chůzi, protože jinak cvičení naprosto nesnášíte, můžete svou snahu podpořit i vhodným jídlem. Když si totiž dáte k obědu guláš se šesti knedlíky nebo bůček, tak se vám pak to rychlé tempo bude dost těžko udržovat. Ideální je lehká, pestrá a výživná strava. Nevyrážejte ven nikdy hladoví a po přijití do cíle se taky nebraňte malé svačince na doplnění energie – ale ne takové, abyste zase nabrali zpět všechny shozené kalorie. Nejlepší je vyrazit na svižnou procházku před obědem nebo odpoledne. Navíc čerstvý vzduch vám udělá dobře, pročistíte si hlavu a zaženete stres i negativní myšlenky.