Sváteční bezmasý recept - zapečený plněný lilek

Pokud si myslíte, že ke svátečnímu obědu vždy neodmyslitelně patří pořádný kus masa, měli byste vyzkoušet náš recept. Lilek tu sice pouze sekunduje, ale bez něj by to nebylo ono. Taková dobrota zkrátka uspokojí všechny milovníky dobrého jídla. Přitom se opět jedná o zdravé dietní jídlo, bez zbytečných tuků a kalorií.

 

Co budeme potřebovat?

  • 1 větší lilek
  • 250 g čerstvého listového špenátu
  • 250 g odtučněného měkkého tvarohu
  • strouhanka
  • 2 stroužky česneku
  • 1x plechovka rajčatového protlaku
  • sušená bazalka
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

Lilek omyjeme a nakrájíme na tenké proužky. Ty pak poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme 10 minut z každé strany. Mezi pečením máme prostor na přípravu náplně do lilkových závitků. Špenátové listy omyjeme, očistíme od stonků a přelijeme horkou vodou. Listy nám zavadnou a budou se lépe zpracovávat. Do mísy vyklepneme tvaroh a do něj přidáme jeden rozetřený česnek. Listy špenátu po chvilce vyndáme z vody a necháme pořádně okapat. Zamícháme je do tvarohu, osolíme, opepříme, přídáme hrst strouhanky a lžíci strouhaného parmazánu.

Jednotlivé plátky lilku, které jsme nechali vychladnout, plníme směsí z tvarohu a špenátu. Zabalíme a položíme do pečící misky. Jakmile jsou všechny lilky zabalené, připravíme si omáčku na zalití.

V rendlíku mírně provaříme rajčatový protlak, rozetřený česnek a bazalku. Podle chuti osolíme a opepříme. Směs není třeba vařit extra dlouho, stačí mírně provařit. Hotovou ji nalijeme na stočené lilky v pečící míse.

V misce promícháme strouhaný parmazán se strouhankou, přibližně v poměru 1:1. Vše zasypeme vrstvou parmazánové směsi a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 170 stupńů přibližně 25 minut - do doby, než parmazán nahoře vytvoří krásně zlatavou krustu.

Podávat můžeme s pečivem, nebo kuskusem. Dobrou chuť!