Recept: Vietnamský salát s mangem a sušeným hovězím

Osvěžující, naprosto vynikající, chutný a zdravý. To je vietnamský mangový salát, ve kterém hraje svou roli i sušené hovězí, díky kterému toto jídlo zasytí i dodá porci bílkovin. Kombinaci chutí krásně doplňují bylinky, bez kterých by vietnamská kuchyně neměla ten správný šmrnc.

Co potřebujeme?

Na 4 porce

  • 3 zralá manga
  • 1 lžička rybí omáčky
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 kousky sušeného hovězího masa o velikosti dlaně, ideálně trhané (nebo 100 g sušeného jerky masa
  • 120 g pražených nesolených arašídů
  • 1 chilli paprička
  • bazalka
  • vietnamský koriandr
  • 3 šalotky nebo menší červené cibule (+ lžíce oleje) nebo sušenou smaženou cibuli

Jak na přípravu

Nejprve si připravíme jednotlivé suroviny. Mango omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenší "nudličky". Sušené hovězí natrháme po délce vláken na menší kousky. Šalotky nasekáme na jemno, podobně nasekáme i pražené arašídy. Lístky bazalky a vietnamského koriandru nasekáme na menší kousky.

Nakrájenou cibulku opražíme na lžíci oleje dozlatova.

Pak už potřebujeme jen mísu a v ní postupně promíchávat přísady receptu. Začneme nudličkami manga a natrhaným sušeným hovězím masem. Jemně je promícháme - mango tak zlehka předá vlhkost masu a jejich chutě se krásně spojí.

Poté přidáme rybí omáčku, sůl, cukr a znovu promícháme. Nakonec přisypeme dozlatova vypraženou cibulku a nasekané arašídy. Dozdobíme zelenými kousky lístků bazalky a vietnamského koriandru a kolečky chilli papričky (kdo má rád ostřejší jídlo).

Salát z manga a sušeného hovězího masa vás nádherně osvěží, není těžký na strávení a zároveň tělu dodá porci vitamínů i bílkovin. 

Nechte si chutnat!