Kranking - málo známý "spinning" pro horní polovinu těla ocení hlavně ženy

Historie a původ

Tvůrcem tohoto fitness sportu je jihoafrický profesionální cyklista Jonathan Goldberg, známý i jako Johnny G, který světu přinesl právě i zmíněný spinning. Johnny G si i díky působení v profesionální cyklistice všiml, že především u žen je trénování horní části těla dosti zanedbáváno. Rozhodl se to změnit a využil přesně to, v čem má největší praxi - vynechal neatraktivní posilování s činkami, ale dal dohromady zábavnou formu cvičení, která je založena v podstatě na „opačném kole“, kdy jsou vaším motorem ruce a zapojujete i horní polovinu těla.

Účinky cvičení krankingu

Jak již bylo zmíněno, toto cvičení se specializuje na horní část trupu. Díky němu tak dosáhnete posílení ramen a rukou, břišních svalů, krku a svalů trupu. To však zdaleka není všechno, kranking je komplexní cvičení. Právě díky němu totiž spalujete kalorie a redukujete svou váhu, zároveň také blahodárně ovlivňuje váš kardiovaskulární systém. Stejně tak tímto cvičením ovlivníte pozitivně celý metabolismus a vylepšujete svou tělesnou kondici.

Protože je kranking specializován spíše na ženy, je připravený právě tak, aby se výsledky cvičení na svalech projevily decentně. Dámy tedy získají sílu a pevnost, ale zároveň si zachovají ženskost své postavy. 

Výhody krankingu

Tento "úplně jiný" druh spinningu vám může pomoci od bolesti zad, díky zpevnění svalstva totiž pomůže zlepšit držení vašeho těla i stabilitu tělesného jádra. Díky tomu, že svaly na zádech začnete zapojovat a zesílí, přestanou také tolik bolet záda. Při "šlapání" rukama také šetříte velké klouby jako jsou kyčle a kolena a předcházíte jejich bolestem. Kranking nabízí zapojení velkého množství svalových skupin, vybrat si můžete hned z několika typů tréninku. 

Kranking je svým způsobem zajímavým druhem indoorové "cyklistiky", při které místo nohou procvičíte ruce. Svou formou je to cvičení, které hodně baví a rozhodně vás tak nezačne po pár trénincích nudit. Podobně jako muže baví Korteho trénink.