Recept: brokolicový nákyp

Brokolice nepatří obvykle mezi jídla, která lidi milují. Možná se dá ale připravit tak, že zachutná i velkým odpůrcům. Nám se to podařilo udělat ve formě nákypu. V receptu dokonce nenajdete ani trošku mouky a přesto nákyp hezky drží. O tom, že jde o dietní jídlo tak nemůže být ani pochyb.

Co budeme potřebovat?

  • 1 brokolice
  • 2 vejce
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 lžíce pokrájené šunky
  • strouhanka na vysypání
  • olej na vymazání
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

Brokolici očistíme a odkrájíme jednotlivé růžičky, ty dáme uvařit do osolené vody. Vaříme jen "na zkus", aby zůstala trošku tvrdší.

Mezitím, co se nám brokolice vaří, oddělíme žloutky od bílků. Z bílků si vyšleháme pevný sníh a prozatím jej necháme stranou.

Jakmile je brokolice hotová, pokrájíme ji na menší kousky a smícháme se žloutky spolu se zakysanou smetanou. Přidáme koření, šunku, a vše hezky pomalu promícháme s připraveným sněhem. Pracujeme ale opatrně, abychom sníh zbytečně nezničili.

Teď už jen směs vylijeme do pekáčku, který jsme vymazali a vysypali strouhankou. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180° C přibližně 25 minut. Jakmile nám nákyp začne červenat nahoře, máme hotovo.

Tip navíc: do těsta můžete přidat i nastrouhaný sýr. Nákyp pak bude vláčnější a ještě lepší.

Dobrou chuť!

Pokud nemáte brokolice ještě dost, můžete ji zkusit jako polévku? Brokolicová polévka podle našeho receptu.