Recept: nadívané zlaté kuřátko

Asi si jen těžko dokážeme představit slavnostnější oběd, než je nadívané kuřátko. Přesně tohle máme spojené s nedělí, kdy se sejde celá rodina a doprostřed stolu se postaví pekáč s krásně vypečeným kuřátkem. Pokud si i vy chcete zavzpomínat na tuhle klasiku, připomeňte si ji s naším receptem.

Co budeme potřebovat?

  • 1 zlaté farmářské kuře
  • 6 celozrnných rohlíků
  • 4 vejce
  • 150 ml mléka
  • 1 hrst nasekané petrželky
  • 100g másla
  • sůl
  • pepř
  • kmín

Jak na to?

Jako úplně první si nachystáme rohlíky, ty si nakrájíme na stejnoměrné kostky, přibližně 1,5 cm velké. Pokud máte pečivo starší, máte výhodu, ale i starší se dá vylepšit tím, že kostičky rozprostřeme na plech a dáme do rozehřáté trouby. Necháme dokud kousky nezezlátnou a opět necháme vychladnout.

Kuře si omyjeme a nezapomeňte vymýt i břišní dutinu, tam totiž přijde nádivka. Necháme okapat, nasolíme zevnitř, zvenku a prozatím necháme odpočívat.

Nyní je čas vrátit se k nádivce. Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky, z bílků připravíme hustý sníh a zbylé žloutky vmícháme do mléka. Osolíme, opepříme a ještě přidáme rozehřáté máslo. Stačí aby bylo tekuté, nesmí být horké. Vše rozmícháme a přelijeme předpečené rohlíky. Chvilku necháme nasáknout, přidáme ještě lžičku kmínu a pořádnou hrst nasekané petrželky. Opatrně vmícháme sníh a můžeme se pustit do plnění.

Kuře naplníme nádivkou tak, že ji nacpeme do břišní dutiny. Části kůže, které přečnívají se nyní budou hodit. Buď je spojíme párátky, nebo sešijeme nití. Nádivka bude ale dost hustá, takže by neměla vytékat.

Teď už kuře pečeme klasickým způsobem. Položíme jej do pekáčku, poklademe kousky másla a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 190 °C přibližně hodinu. Upečené kuře  naporcujeme a můžeme podávat.

Jako přílohu můžete zkusit třeba zdravý celerový salát.