Stres, strach a negativní emoce škodí vašemu zdraví

A nemusíte se dostat až na samu hranu kolapsu, i pouhý stres na nás působí velmi silně a negativně a může nám ublížit tak, že máme strach až o samotný náš život.

V dnešní době, kdy světová populace čelí pandemii koronaviru, je to více než aktuální. Řada z nás má strach o svou budoucnost i o své blízké. Čteme negativní zprávy, televize na nás chrlí informace o smrti a nemocech. Děsí nás, že se nám něco stane.

Někteří jedinci to zvládnou přejít s klidem a příliš situaci nehrotí, zato labilnější lidé jsou na hranici svých sil. Stres u nich může být tak silný, že se projeví třeba i srdeční arytmií, pocitem neschopnosti dýchat, panickými atakami, pocity na omdlení, příliš vysokým či nízkým krevním tlakem. To vše má přitom naprosto banální příčinu – pouze a jen ten stres. Takže si za své následné zdravotní potíže vlastně můžeme my sami, protože naše psychika nedokázala vydržet ten nápor. A snadno se tak může stát, že v hrůze o vlastní život voláme záchrannou službu a děsí nás, že se o nás pokouší infarkt či jiné vážné onemocnění. Ale i když to nezajde tak daleko, stresové situace nám dokážou pěkně znepříjemnit běžný život.

Bolesti páteře, nadváha, špatné spaní

Jakmile nás začnou trápit nějaké negativní myšlenky, nekončí problém jen v naší hlavě. Tam totiž právě začíná. Pokud jsou negativní emoce (ať už jde o strach, stres, nervozitu a další) dlouhodobé, projeví se to vzápětí na našem fyzickém stavu. Špatně se nám spí, jsme přes den unavení a bez energie. Nemáme chuť nic dělat, často nás trápí i nechutenství, případně se snažíme zahnat chmury spoustou nezdravého jídla. To může končit buď žaludečními problémy, nebo rychlým nárůstem hmotnosti.

Negativní myšlenky také ovlivňují naši páteř, která nás začne bolet, zejména ta krční. Odtud je už jen krůček k bolestem hlavy a migrénám. Někoho může spolu s tím začít trápit i slabost v rukou, případně třes rukou, ale i slabost v nohou. 

Stresové situace neprospívají ani našemu srdci, a tak se u nás může objevovat srdeční arytmie – i když sedíme v klidu na pohovce, srdce nám tluče jako po uběhnutí maratonu a špatně se nám dýchá. To už leckoho vyděsí. A pokud se dlouhodobě děsíme i nad naším zdravotním stavem, naše psychika je na tom vzápětí ještě hůř. Ocitneme se doslova v začarovaném kruhu. A ten má jediné řešení – zbavit se stresu. Zkuste ho překonat, chodit ven, v rámci možností cvičit, spojit se s přáteli, užívat si zkrátka života a zapomenout na problémy. Jakmile se vám podaří překonat toto období, bude vám zase lépe. A pokud to marně zkoušíte a nedaří se vám to, pořád je tu ještě možnost požádat o pomoc odborníky z oblasti psychiatrie, což není žádná ostuda, protože každá pomoc je dobrá.