Když nemáte moc času na cvičení: zkraťte trénink, ale nezmenšujte jeho účinnost

Zkraťte pauzy mezi sériemi

Zkrácení doby přestávek mezi jednotlivými sériemi se může zdát jako poměrně náročné. Málokdo si umí představit, že ubere čas, při kterém se mezi cviky snaží popadnout dech. Je proto důležité, abyste pauzy zkracovali postupně a nevynechávali je úplně. Svaly si vždy musí alespoň trochu odpočinout a postupným zkracováním pauz jim necháte prostor se na tuto změnu adaptovat.

Soustřeďte se

Rozptylování může také neskutečně prodloužit váš trénink. Nejčastěji ztrácíte čas kvůli mobilnímu telefonu, ať už se jedná o pracovní záležitost, hledání playlistu pro cvičení, focení selfie nebo jen konverzaci s kamarády. Částečně v tomto pomůže zmíněné zkrácení přestávek mezi sériemi (za kratší dobu stihnete jen rozdýchat sérii a mobilu se ani nedotknete), úplně nejlepší je ale nechat mobil raději v šatně nebo v trezoru na recepci posilovna a zároveň si na chytrých hodinkách vypnout notifikace. Pak se budete moci intenzivně věnovat tréninku, zkrátíte podstatně riziko stagnace, ale i samotný čas tréninku.

Naložte si v sériích více

Jestliže cvičíte na série, zaměřte se na jejich ztížení. Skvěle mohou posloužit supersérie a drop sety. Díky tomu totiž dosáhnete několikanásobně náročnějšího tréninku a více potrápíte svaly. Navíc tak ušetříte čas. Některé cviky proto vyzkoušejte zařadit do supersérie, jiné pak cvičte na principu drop setu. Ten spočívá v tom, že první sérii odcvičíte s velkou váhou, následně však váhu snížíte. Tím zvýšíte objem vykonané práce, a více zatížíte svalová vlákna. Donutíte tak svalovou hmotu růst o něco rychleji.

A pokud chcete opravdu zintenzivnit trénink, zkuste dogcrapp nebo korteho trénink.