Cvičit ráno nebo večer? Obojí má něco do sebe

Někdo zarputile chodí běhat hned po svítání. Jiní vybíhají do ulic těsně před spaním. Další lidé upřednostňují cvičení odpoledne, jiní po lehké večeři, někteří ráno před snídaní. Má nějaký určitý čas své výhody nebo je úplně jedno, kdy cvičíte?

Pravdou je, že většinou si nějaký určitý čas pro cvičení nevolíme proto, že nás tahle denní doba tolik baví, ale protože je to chvíle, kdy zkrátka máme volno a čas si zacvičit. Kdo přes den nemá ani minutku, ten musí cvičit brzy ráno nebo pozdě večer, kdy si konečně najde chvilku – ale je dost těžké donutit se vstávat výrazně dřív jen kvůli cvičení nebo cvičit pozdě večer, když jste unavení po celém úmorném dni. Odpoledne to většinu z nás baví víc, ale po příchodu z práce jsme také unavení, čekají nás domácí práce a péče o rodinu a půlhodinka na cvičení se zdá jako naprosto nereálný cíl. Řada z nás je přesto ochotná obětovat odpočinek i různé kratochvíle a najdou si aspoň půl hodiny či hodinu, aby si zacvičili. Pokud se řadíte mezi tyto urputné jedince, tak možná někdy přemýšlíte, jestli je právě vámi zvolená doba nejlepší nebo byste měli cvičit jindy – třeba by to vašemu tělu přineslo nějaké výhody.

Ráno vás to probere

Vše má svá pro i proti a záleží jen na vás, co si zvolíte. Pokud si ke cvičení vyberete brzkou ranní hodinu, tak nespornou nevýhodou je, že musíte vstát mnohem dřív, než chcete a než musíte. Leckdo si rád pospí, zvuk budíku nesnášíme a vstáváme do práce jen z donucení. Představa budíku o půl hodiny dřív je pro hodně lidí nepřípustná. Ale když to zvládnete, zjistíte, že vás cvičení nejen příjemně probere, ale vyplaví se vám do krve i hormony, které povzbudí vaši náladu a den začnete mnohem veseleji a nabití energií.

A když vytrváte měsíc, tak se z vaší snahy stane klasický návyk a vstávání o hodinku dřív kvůli cvičení už řešit nebudete, naopak se na něj budete těšit.

Večer se zrelaxujete

Cvičení večer má opět nevýhodu v tom, že už jsme často unavení a chce se nám jen sedět na pohovce a tupě zírat na obrazovku. Donutit se jít cvičit je otázkou velmi pevné vůle. Ale když to zvládnete, najdete v tom pak už jen samá pozitiva. Tedy jen v případě, že si předtím dáte jen lehkou večeři a ne pečený bok se šesti knedlíky (v tom případě se ani cvičit nesnažte). Večerní cvičení vám dá šanci vyčistit si hlavu, utřídit si po celém dni myšlenky, zklidníte se, všechno najednou vidíte v jiném světle. A když si pak dáte sprchu a uléháte do postele, cítíte se příjemně unavení a spokojení.