Zlozvyky jako vražedná kombinace: čím se zabíjíme

Nemusíte se stát býložravcem ani se nadobro vzdát dortíků. Stačí se stravovat s rozumem a přemýšlet nad tím, co jíme, kdy to jíme a kolik toho jíme. To je základ. Pak už záleží jen na nás, jak se svým tělem budeme zacházet a jak se o něj budeme starat. Často to není vůbec snadné, chce to odhodlání, pevnou vůli, silnou motivaci, výdrž i podporu okolí. Mnoho z nás tak dříve či později obvykle sklouzne k dřívějšímu, nezdravému životnímu stylu. To není úplně dobré, ale může být i hůř. Často si totiž silně ubližujeme, ničíme si zdraví a zkracujeme život, a to aniž bychom si to uvědomovali.

Smrtelné kombinace

Češi jsou v tomto ohledu paličatým národem. Máme rádi dobré jídlo, což v překladu mnoha lidí znamená „nezdravé“ jídlo. Raději si dáme pořádně mastný bůček než se trápit nad salátem. Milujeme dezerty a rozhodně je nepečeme ze zdravých surovin. Zkrátka každým dnem si spousta z nás více a více zadělává na nadváhu. Kvůli tomu je mezi námi čím dál více obézních jedinců. To je pro naše tělo velmi zlé a pak funguje jen s vypětím všech sil.

Ani to nám nestačí, ubližujeme si cíleně ještě víc. A to když pijeme alkohol, který náš národ miluje. Zejména muži zbožňují pivo a nedají na něj dopustit. Ženy si zase libují ve víně. Pokud se ale z občasného pití stane denní zvyk, je už někde chyba.

Aby toho nebylo málo, mnoho lidí kouří. Když se sečtou tyto tři faktory, nejsou vyhlídky našeho života vůbec růžové. Spíš naopak – pomalu, ale jistě se zabíjíme a přitom je nám to jedno, neuvědomujeme si to a užíváme si svého života dál.

Mnoho lidí paradoxně zachrání až první infarkt nebo první vážná zdravotní komplikace, kdy jim teprve dojde, jak si ubližují a rozhodnou se k radikální změně. Ale ještě lepší by bylo, kdybychom si to uvědomili před takovou událostí, která nás upoutá na nemocniční lůžko, a snažili se co nejdřív napravit škody, které jsme na své tělesné skořápce napáchali.