Hubnutí pomocí wrappingu: můžete si přivodit kožní problémy a pryč jde jen voda

Touha po krásném a štíhlém těle bez známek tuku je pro některé ženy obrovská. Proto by udělaly snad cokoliv, jen aby něco shodily a to ideálně bez větší námahy. V posledních letech některé tipy radí vsadit na potravinářskou fólii. Jak to ale je ve skutečnosti - když se do ní obalíme, budeme opravdu tak zázračně hubnout?

Jako v sauně, jen bez vzduchu

Potravinářská fólie a troška kokosového oleje – podle některých stačí pouze tyto dvě věci a budeme mít tělo štíhlé jako proutek a bez známek tuku. Na jakém principu to ale vlastní funguje?

Je pravda, že když se namažeme kokosovým olejem a následně problematické partie – zejména stehna a bříško, zabalíme do potravinářské fólie, docílí se efektu podobnému tomu, co se s naším tělem děje v sauně. Tělo se ochlazuje pomocí pocení - přes pokožku vyplavuje pot, který odpařováním snižuje teplotu pokožky a tím ochlazuje organismus. Pokud se zabalíte do neprodyšné fólie, tělo sice vyplavuje pot, ten se ale nemá jak odpařovat a teplota pokožky se tak zvyšuje. To vede k vyplavování dalšího množství potu.

V kombinaci s fyzickou zátěží se pak potíme ještě více. Trpí tím naše pokožka, která je neprodyšně obalena fólií a na které je tak po dobu několika hodin vyplavený i pot se všemi solemi.

Pryč jde voda, ne tuk!

Tento trik, kterým si vypomáhají některé ženy, sice může dopomoci k lepší postavě, ale jen chvilkově. Sice se kvůli fólii budete více potit a po několika hodinách na sobě můžete pozorovat kýžené výsledky, své tělo ale takto zbavujete zejména vody. Tukové zásoby vám zůstávají.

Na podobném principu funguje i oblíbené saunování - u něj se ale pot může z těla bez problémů odpařovat. Ani v sauně se ale nestačí jen položit na záda a čekat, že zhubneme. Bez pohybu to nepůjde.

Rizika, o kterých se moc nemluví

Trik s potravinářskou fólií využívají ženy zejména, pokud potřebují krátkodobě "shodit" přebytečné kilogramy a vypadat tak dobře v plavkách nebo na fotkách z dovolené. Pokud to ale s hubnutím myslíte vážně, wrapping - jak se balení do potravinářské fólie také říká - vám nepomůže. Takový způsob hubnutí není žádným zázračným trikem, spíš krátkodobým klamem.

Při dlouhodobém zábalu, kdy se k pokožce nedostává vzduch a zůstává na jejím povrchu pot, si koledujete o kožní problémy - od podráždění a vyrážku, přes zapařenou pokožku až po vznik ekzému.

Dehydratace a přehřátí organismu vám hrozí zejména v případě, kdy fólií obalujete větší části těla - např. celé bříško nebo stehna. Tím, že tělu zamezíte ochladit se - tedy zabalíte do fólie velkou část pokožky - donutíte ho vylučovat více potu. Chladit se tělu ale stejně nedaří (pot se neodpařuje) a postupně se tak zvyšuje jeho teplota. Oproti chvilkovému vizuálnímu "zhubnutí" tak při wrappingu riskujete své zdraví.

Hubnutí pomocí zábalů z potravinářské fólie není hubnutím, jen vyplavením vody z těla. A to prostřednictvím poměrně drastického způsobu. Málokdo z lidí, kteří toto praktikují, si to připouští. Dusit své tělo a nutit ho fungovat bez vody rozhodně není způsob, jak trvale zhubnout.