V létě zaženete chronickou únavu více než kdy jindy

Čas od času je strašně unavený každý z nás. Po náročném dni či týdnu jsme rádi, že se večer odplazíme do postele, kde padneme a ve vteřině usneme. Jenže se může stát, že ani dlouhý spánek nepomůže, že i ráno se cítíme zcela bez energie, unavení, malátní a nemáme sílu ani vstát. To už není normální stav ani normální únava, ale její chronická forma. A s tou je třeba bojovat.

Pokud máte pocit, že vás trápí chronická únava, otestujte se. Nejčastěji postihuje ženy mezi čtyřicátým a padesátým rokem života či vytížené matky, které nemají ani vteřinu na sebe či na odpočinek. Ale trpí jí i manažeři a zarputilí perfekcionisté či workoholici, kteří se odmítají zastavit a odpočinout si. Ti všichni jsou celý den v letu, ani na chvíli se nezastaví, nemají čas na relax a vlastně už ani neumějí odpočívat. I dovolenou prožijí v poklusu, ani o víkendu si nedopřejí klid.

Často se pak stává, že večer padají únavou a ráno pokračují v činnosti jen s pomocí velmi silné vůle a z nutnosti jít dál. Ale přitom jsou strašně unavení a bez energie, nepomůže káva ani energetické nápoje, špatně se soustředí, mohou mít i zvýšenou teplotu nebo je bolí hlava či klouby. Pokud žijí v dojmu, že je to jen nějaká viróza, často se pletou, protože právě tohle jsou příznaky chronické únavy.

Využijte léto k nápravě

Jestliže se tento stav týká právě vás, neměli byste nad tím jednoduše mávnout rukou, protože rozhodně nejde o žádnou banalitu. Je nutné to řešit. Pokud to řešit nebudete, bude vám čím dál hůř a nakonec vás únava udolá zcela a skončíte v péči lékařů.

Letní období je ideálním časem k nápravě pošramoceného zdraví. Především si uvědomte, proč jste se do takovéhoto stavu dostali. Musíte se zastavit, musíte se naučit odpočívat. I kdyby to měla být jen půlhodina denně. Udělejte si čas na relaxaci, lehněte si někam na pláž nebo do trávy či si zaplavejte nebo se opalujte. Zkrátka využijte krásného počasí k obnovení sil.

Pomoci vám může i příroda. Udělejte si odvary nebo zajděte do lékárny, kde najdete spoustu bylinných přípravků pomáhajících proti únavě. Doporučuje se ženšen, jinan dvoulaločný, guarana či pupečník asijský.