Lenošili jste až doteď? Nevadí, začít s pohybem se dá kdykoliv

Každý to se sportem máme jinak. Někdo bez něj prostě nemůže žít, jiný o něm zase nechce ani slyšet a své tělo nezvedne z gauče, pokud nemusí. Jestliže patříte spíše do té druhé skupiny a přemýšlíte o tom, jestli to má cenu měnit, máme pro vás skvělou zprávu. Cvičit můžete začít kdykoliv, v jakémkoliv věku a klidně i bez předchozích zkušeností. Tak pojďte do toho!

V průběhu života se význam cvičení mění

U dětí je to snadné, u nich s vyšším množstvím pohybu tak nějak počítáme. Většinou je proto zapíšeme do nějakého kroužku, aby se potomek hýbal a měl se možnost vyřádit někde jinde než doma. Dítě buď tento sport začne bavit a pokračuje v něm, nebo se na něj později vykašle a najde si jiný. V pubertě by měly cvičit dívky, aby zamezily přibývání na váze v důsledku vývoje, a chlapci by zase měli začít zlehka posilovat a získávat svalovou hmotu. 

Jenže puberťáka do cvičení jen těžko donutíte. V dospělosti buďto pochopíme, že je pro nás cvičení přínosné, že nám prodlužuje zdraví i náladu či ulevuje od bolestí zad. Většinou ale začínáme cvičit, protože se pokoušíme shodit přebytečné kilogramy. 

Jak cvičit v pozdějším věku

Pokud člověk cvičí téměř po celý život, sám si najde ideální frekvence mezi jednotlivými aktivitami. Jenže v případě, že dospělý člověk až v pozdějším věku zjistí, že by se měl začít více hýbat – nebo mu to dokonce doporučí lékař - je těžší najít nejen motivaci, ale i správnou rovnováhu mezi dosavadním nicneděláním a cvičením. Čím je člověk starší, tím více potřebuje také času na to, aby se tělo po zátěži zregenerovalo. Mělo by se proto pohybu přidávat postupně. Nejprve začínat něčím méně náročným – třeba chůzí, jógou nebo plaváním, a to dvakrát až třikrát do týdne. Po delším čase už může člověk plynule přejít i k náročnějším disciplínám.

Hlavně vytrvat!

Ať už se pustíte do čehokoliv, co za pohyb vás baví, měli byste u toho vydržet a hýbat se pravidelně. Žádné výmluvy tu nejsou na místě. Jen tak bude mít pohyb pro tělo skutečný smysl a vy brzy budete moci pozorovat změny – a je úplně jedno, proč a z jakého důvodu jste se cvičením začínali. Cvičit pravidelně a delší dobu je tak zárukou, že se budete cítit a i budete vypadat lépe.