Pracujete na home office? Pozor, abyste z toho nebláznili

Výhody takzvané domácí kanceláře (tedy home office) jsou celkem jasné. Ušetříte spoustu času, který by vám běžně zabrala cesta do práce – to u mnoha lidí mohou být klidně dvě hodiny denně, ale i více. Můžete se práci věnovat, kdykoliv chcete – brzy ráno, pozdě večer, když máte děti ve škole. Když to jde, můžete pracovat na notebooku třeba i na zahradě či v parku. V mezičase si doma poklidíte, uvaříte, zajedete na nákup. To je přece splněný sen, nebo ne? Pro mnoho lidí to ovšem po čase začne být spíš prokletí.

Plánujte a odpočívejte

Práce v kanceláři má svá jasná pravidla. V určitou hodinu přijdete, dostanete určitý objem práce, kterou během osmi hodin musíte splnit, pak jdete domů. Možná vám to připadá jako otrava, ale v mezičase si popovídáte s kolegy, dojdete si s nimi na kávu a oběd, leckdo si dává pauzičky na cigaretu. Zkrátka neprosedíte osm hodin za stolem a může to být docela příjemně strávený čas plný sebeuspokojení z úspěšně splněné práce i z dobrých mezilidských vztahů.

Home office na člověka působí zcela opačně. Najednou se ocitnete v úplné izolaci od ostatních lidí, což sice vyhovuje introvertům, ale společenští jedinci po čase začnou trpět. Odpadnou vám vyrušení od kolegů, kávičky a cigárka, takže najednou zjistíte, že do počítače koukáte už čtyři hodiny. Leckdy práci posouváte kvůli dětem a domácím povinnostem na pozdní hodinu či na brzkou ranní hodinu, což je zase na úkor spánku a vašeho odpočinku. Takže po nějakém čase si nad svou domácí kanceláří začnete zoufat.

Ale nemusí tomu tak být. Pro práci v home office je nejdůležitější plánování a přesné rozvržení práce. Nerezignujte na přestávky, využijte jich a jděte se protáhnout na čerstvý vzduch. Vhodné je zařadit do vašeho dne i nějaké relaxační činnosti. Můžete zkusit jógu či meditaci, nebo si prostě doma zacvičte. Nepracujte dlouho do noci a nepracujte na úkor rodiny. Ale ani zbytečně neprokrastinujte a neodkládejte povinnosti – důležitá je sebedisciplína.

Jen pokud se vám podaří vše dokonale skloubit, může být domácí kanclář pro všechny strany prospěšná a uspokojující.