Posilovací guma - fitko, které se vejde do kapsy

Cvičení s posilovací gumou je hodně efektivní způsob, jak změnit intenzitu tréninku. V některých případech vám může zátěž cvičení zvýšit, jindy ji zase naopak snížit. Posilovací guma se vám navíc vejde i do kapsy a zacvičit si s ní můžete kdekoliv – doma, v posilovně nebo klidně venku na louce či v parku. Můžete ji využít u celé řady cviků a vytvarovat si i díky ní postavu snů.

Když vám vlastní váha nestačí

Posilovací guma se doporučuje v případě, že vám během cvičení už nestačí vlastní váha těla a chcete si cviky ztížit. V případě, že se cílíte na posilování svalstva, může se stát, že běžné cviky už pro vás nebudou tolik efektivní. Díky gumě s vyšším odporem si dáte mnohem více do těla a svaly zapojíte o to více.

Naopak gumy lze také využít i v případě, že samotné cviky nezvládáte a potřebujete oporu - např. při shybech nebo přítazích. S gumou se tak mnohdy cvičí snadněji.

Které cviky zvolit

Posilovací gumy se využívají také při rehabilitacích. Guma totiž nevytváří přímou zátěž, ale postupně svým tahem vytváří odpor. Skvěle se tak hodí na protažení a posilování svalů, ulevuje od bolestí kloubů a významný vliv má na regeneraci šlach. S gumou můžete obohatit také cviky, které provádíte běžně v rámci svého tréninku. Využít se dá při dřepech, shybech, klicích, výpadech, při posilování paží, zad i bříška.

Jak gumu vybírat

Posilovací guma by měla být vybírána dle účelu. Hodně záleží na tom, jaký druh tréninku s gumou preferujete nebo vyžadujete. Také jistě máte nějaký cíl, kterého chcete v nejbližší době cvičením dosáhnout. Nasnadě je také zhodnocení celkové fyzické kondice – gumy mohou klást různý odpor, který se běžně uvádí v kilogramech. Zaměřte se tak na vaši tělesnou hmotnost a na sílu jednotlivých tělesných partií, které chcete posilovat.

Cvičení s gumou vás bude bavit a výsledky na sobě pocítíte mnohem rychleji.