Podzimní superpotraviny vám dodají porci vitamínů a jsou přitom levné

Přichází doba, kdy venku začíná být zima nejen v noci. Dny se zkracují a nám se nic nechce. Z peřin většinou vylezeme, jen když je to opravdu nutné a oproti předchozím měsícům ani moc nemáme chuť na zeleninu a ovoce. Naše tělo tak může brzy být oslabené a unavené. A právě na podzim do sebe potřebujeme dostat co nejvíce kvalitních, výživově hodnotných potravin, které navíc obsahují vitamíny.

Vitamíny i minerály barevně a přírodně

Chutnými a ideálními potravinami jsou na podzim především mrkev, kapusta, zelí nebo třeba celer. Tyhle všechny potraviny v sobě uchovávají velké množství důležitých minerálů a vitamínů a připravovat se dají na všechny možné způsoby. Nejvíce zahřejí polévky, ale to neznamená, že tyto potraviny nemůžete dusit, grilovat nebo třeba péct. Všechny najdete snad v každé obchodě s potravinami a navíc stojí jen pár korun.

Dýně - královna podzimu

Přemýšleli jste někdy, které potraviny se k podzimu hodí nejvíce? Pravděpodobně se vám jako jedna z prvních vybaví dýně. Ta se nejvíce konzumuje právě na podzim, kdy je doba její sklizně. A můžeme ji označit jako královnu podzimu mezi superpotravinami.

Dýně obsahuje velké množství betakarotenu a vitamínu A. Má skvělé antioxidační vlastnosti a k tomu všemu nás zasytí s minimem kalorií.

Dýňová polévka k podzimu patří snad stejně jako padající listí. Skvěle si ale pochutnáte i na dýni pečené nebo grilované. A jako přílohu si k ní dopřejte batáty, které jsou také plné prospěšných látek a navíc se s dýní skvěle kombinují. Oproti klasickým bramborám vám právě batáty na podzim dodají více vlákniny i vitamínu C.

Podpořte svůj metabolismus

Na podzim potřebujeme tělo nejenom zahřát – chceme, aby i náš metabolismus fungoval naplno. S tím pomůže zázvor nebo štiplavé chilli. Chilli papričky díky tomu, že obsahují kapsaicin, skvěle nakopnou metabolismus, a navíc pomáhají i se spalováním samotných tuků. Zázvor má zase tu vlastnost, že tělo zahřeje a udržuje ho v teple, díky tomu dochází opět ke zrychlování metabolismu. Zázvor je navíc nejlepší přírodní lék na nachlazení, a dokonce zmírňuje i bolest. Jak chilli, tak i zázvor můžete přidat třeba do dýňové polévky a prohřejte krásně celé tělo.