Léčíte se sami podle internetu? Můžete si škodit víc, než víte

Jsme uprostřed druhé vlny pandemie, nemocnice pod náporem nedostatku personálu nestíhají a část lékařů a sester pracuje, i když jsou sami nakažení, aniž by o tom věděli a měli příznaky. Je tak jasné, že se nikomu k lékařům moc chodit nechce. Současná situace může totiž vyvolávat pocit, že u lékaře je větší pravděpodobnost nákazy než kdekoliv jinde. Proto v případě problémů spousta lidí spoléhá víc na internet, vlastní úsudek či rady svých přátel. Tyto sebediagnózy nám ale bohužel často víc škodí než prospívají.

Není to jen trend současných měsíců, kdy svět bojuje s rozsáhlou epidemií. Teď se lékařům vyhýbáme, preventivní prohlídky odkládáme, neakutní problémy řešíme raději radami s lékaři po telefonu. I předtím spousta lidí totéž dělala a bude to dělat i po odeznění pandemie. K lékařům se nám zkrátka nechce, možná ze strachu, možná z nedůvěry k bílým plášťům, možná kvůli nedostupnosti doktora. V době internetu, na kterém najdeme miliony rad a můžeme v diskuzích s neznámými lidmi podrobně rozebírat sebezapeklitější zdravotní problém, se k tomu ubíráme čím dál častěji.

Přípravky pro zvířata lidem

Když už je nám opravdu hodně zle, vyhledáme lékaře a svěříme se oddaně do jeho rukou. Ale dokud to ještě zvládáme, snažíme se s obtížemi poprat sami, vlastními nápady a díky radám samozvaných odborníků. Ano, tak to dělá řada z nás. Možná i to je důvod, proč si například bolavé klouby mažeme koňskou mastí, která je hojně propagovaná v televizních reklamách a jde o skutečný léčivý přípravek pro koně – místo abychom se svěřili lékařům a požádali je o skutečnou, trvalou pomoc i s odhalením příčiny bolesti. Věříme, že takto silný přípravek, který vyjde levněji než lidské léky a masti, nás spasí. A to není jediný případ.

Riskněte raději nákazu

Někdo je hypochondr a chodí za lékaři s každou banalitou. Jiní se snaží vydržet bolesti i nepříjemné stavy, dokud to je možné. Dnes se ovšem oba extrémy proplétají a mnoho lidí si pokládá zásadní otázku – mají jít za lékařem a riskovat tam nákazu koronavirem či nějakou jinou nemocí nebo to mají ještě vydržet?

Odpověď je celkem prostá – raději riskujte domnělou nákazu. Není stoprocentní, že se u lékaře nakazíte, může tam být jen zvýšené riziko. Zato pokud je vám skutečně zle a trpíte doma, případně spoléháte na vlastní diagnózy podpořené podivnými a neověřenými radami z internetu, můžete si vykoledovat mnohem závažnější zdravotní problém, který může skončit i smrtí. Lékař vynaloží veškeré úsilí, aby vám pomohl, ale musíte ho vyhledat včas a přestat se bát.