Páteř si ničíte sezením i špatným polštářem. Chraňte si ji

V dnešní době má stále více lidé problémy s páteří. A netýká se to jen starších, první bolesti se objevují i u mladších osob. Může za to hlavně životní styl, dlouhé sezení u počítače, ale i držení těla. Správné držení těla by přitom mělo být samozřejmostí v průběhu celého dne - od sezení u počítače, přes chůzi venku až po sport. A právě to je jedním ze způsobů, jak se problémům s páteří i bolestí zad můžeme snadno vyvarovat. 

Sedíte správně? 

Pokud máte sedavé zaměstnání a u počítače prosedíte většinu dne, je velmi nezbytné sedět správně a ve správné poloze. Správně znamená nejen samotné držení těla, ale také mít kvalitní a ergonomicky tvarovanou židli. Zvláště dnes, kdy hodně lidí pracuje na Home office, se tento nedostatek naplno projevuje.

Důležité je sedět správně kdykoliv, a to nejen u počítače. Bohužel dnes jak dospělí, tak děti tráví velkou část dne u počítače nebo shrbení u tabletu či mobilu a páteř si tak nevratně ničí. 

Jak takový správný posed vypadá? Nohy by měly být pokrčeny do pravého úhlu, chodidla pevně opřená celou délkou o zem. Záda se přitom mají opírat celá o opěrku. Opěradlo židle by přitom mělo dokonale kopírovat tvar zad. Dívat bychom se měli rovně před sebe, abychom ohnutým krkem nepřetěžovali krční páteř.

Všemožné hrbení, sezení s nohou přes nohu nebo s hlavou opřenou o ruce přispívá pouze k tomu, že nás pak bolí záda a ničí se páteř.

Spíte správně? 

Každý z nás má rád pod hlavou jiný druh polštáře. Vyšší polštáře ale radši využívejte jen příležitostně – například při sledování televize. V noci se naučte mít pod hlavou pouze jeden menší ale za to pevnější polštář, který by měl podepírat krční páteř. Ortopedické zdravotní polštáře mohou být dobrou volbou, jen si na ně budete muset nejprve zvyknout. Důležitá je samozřejmě i matrace, která by měla být středně tvrdá nebo tvrdá. Na měkkých matracích si páteř opět více ničíte. 

Jídlo, pohyb, psychika

Od bolestí zad vám snadno uleví správné cvičení, oproti tomu léky proti bolesti problém samotný nikdy neřeší. Dbejte na správně držení těla v průběhu celého dne a snažte se držet páteř narovnanou při všech úkonech a zejména při samotném cvičení.

Nezapomínejte si dopřát mléčné výrobky, které jsou díky obsahu bílkovin, vápníku i vitamínu D důležité pro zdravé kosti. Při nedostatku vápníku totiž hrozí riziko osteoporózy, a ta vám od bolesti moc neuleví. Stejně tak jezte zdravě - dostatek všech živin je podstatný pro zdravé tělo, včetně kostí, ale i pro vaši psychiku.

Buďte sebevědomí a pozitivně naladění - u takových lidí se jejich postoj naplno odráží i na držení těla.