Krásným vlasům napomůžete špenátem i rybami

Vejce

Základem vlasu je bílkovina, a to konkrétní typ zvaný keratin. Nedostatek bílkovin ve stravě je pak prokázanou příčinou vypadávání vlasů.

Podpořit vlasy můžete zařazením vajec do jídelníčku. Vejce je právě pro vlasy jedním z nejlepších zdrojů bílkovin, podobně jako třeba maso, ale i skvělým pomocníkem pro samotný růst. Vejce totiž obsahují živinu zvanou biotin - možná ho znáte také jako vitamin B7, případně vitamin H. Ten je nezbytný nejen pro růst, ale i pro kvalitu vlasů. Nedostatek biotinu totiž souvisí s jejich nadměrným vypadáváním, ale i nerovnoměrným maštěním pokožky.

Špenát

Železo, kyselina listová a vitamíny A a C jsou nezbytné pro zdravý růst vlasů – a právě špenát obsahuje všechny tyto živiny. A jaký vliv mají tyto vitamíny na vlasy?

Vlasy potřebují maz, aby zůstaly zvlhčené a udržovaly se elegantní a zdravé. Shodou okolností vitamin A pomáhá při produkci mazu ve vašem těle. Kožní maz lemuje pokožku a zvlhčuje samotný vlasový folikul. Vypadávání vlasů je také spojeno s nedostatkem železa, které je nezbytné pro tvorbu krve a celkového zdraví. Špenát je bohatý na železo i na vitamin A - už jen 30 gramů špenátu dokáže pokrýt polovinu doporučené denní dávky tohoto vitaminu.

Tučné ryby

Tučné ryby jsou stejně jako vejce výborným zdrojem bílkovin. Ještě důležitější je, že jsou také bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které skvěle působí jako prevence vypadávání vlasů. Zároveň jejich pravidelný příjem podporuje zdravý růst vlasů i jejich vyšší hustotu a pružnost. Ostatní složky dostupné v tučných rybách – selen, bílkoviny a vitamíny B a D3 jsou také pomocníci pro zdraví pokožky i vlasů.