Adventní pokušení je tu. Jak ho vydržet?

Začíná to už s koncem listopadu. Jako první cukroví se totiž pečou perníčky a obvykle je těžké neuzobávat, zvlášť když tak nádherně voní a poleva se tak lákavě blyští. Pak už se přidávají další a další druhy cukroví, lednice hospodyněk jsou plné másla a spíže zase narvané cukrem a bílou moukou. K tomu čokoláda na polevu, později vynikající krémy. Následně voňavá vánočka, která nás přímo svádí dát si ji s hrnkem horkého kakaa. A další a další hory nezdravých jídel, o těch vánočních hodech ani nemluvě. Jak se vůbec dá o adventním čase nepřibrat?

Pečte najedení

Pokud vás děsí, že přiberete už jen při samotném pečení cukroví, protože prostě nedokážete odolat, udělejte předtím preventivní opatření. Zaprvé se pořádně najezte (samozřejmě zdravě), ať máte plný žaludek. U pečení se také dobře, vánočně nalaďte, ať nemáte špatnou náladu a nemáte tendenci  zahánět ji právě čerstvě upečeným cukrovím. Pusťte si příjemnou hudbu, nějakou komedii, přizvěte k pečení děti, ať je zábava. A pokud chcete udělat i něco pro zdraví své rodiny, pečte letos ze zdravějších surovin než z bílé mouky a bílého cukru.

Předvánoční pohyb

I když už předem tušíte, že na předvánočních návštěvách ani u sebe doma neodoláte a budete jíst víc nezdravých pochoutek než v průběhu roku, tak nevěšte hlavu. Můžete ovšem předejít tomu, že přiberete – prostě se víc hýbejte. V dnešní době je důležité zejména chodit ven, na čerstvý vzduch, do přírody. Tak si denně vyrazte na svižnější adventní procházku, k tomu pravidelně cvičte. A nezapomeňte ani na pořádný předvánoční úklid, protože ten vaší postavě velmi prospěje – generální úklid domácnosti vám pomůže protáhnout všechny důležité partie a je leckdy lepší než dvě hodiny v posilovně.

Večer si pak s pocitem zadostiučinění uvařte bylinný čaj, který podpoří vaše zdraví, zapalte svíčku či aroma lampu pro navození psychické pohody a můžete se s klidem těšit na Vánoce.