Při pečení cukroví využijte sílu ořechů

Je jasné, že pečete různé druhy cukroví a každý z nás má to své oblíbené. Ale určitě mezi všemi těmi druhy máte alespoň jedno, kam přidáváte ořechy – ať už namleté do těsta nebo jimi zdobíte již hotové cukroví. V každém případě se s ořechy rozhodně neomezujte a čím víc druhů cukroví s přidanými ořechy vytvoříte, tím lépe pro vaše zdraví. A úplně nejlepší je prostřídat různé druhy ořechů, protože v každém je něco jiného a něco velmi přínosného.

Cenné vlašské ořechy

Klasickými českými ořechy, které máme všichni nejraději a které používáme při pečení dezertů a cukroví nejčastěji, jsou ty vlašské. Sice je občas považujeme za takové obyčejné a v obchodě si raději kupujeme ty cizokrajné, ale vězte, že ze zdravotního hlediska jsou vlašské ořechy těmi nejcennějšími. Obsahují totiž velké množství omega-3 mastných kyselin, které jsou velmi prospěšné pro náš kardiovaskulární systém. Mají v sobě navíc i vitaminy C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, E, K a A. A najdeme v nich také vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, měď, mangan a selen. Úplně nejlepší je proto dopřát si malou porci vlašských ořechů každý den, což s naším zdravím dokáže udělat úplné zázraky.

Lískové ořechy a mandle

Sáhnete-li po cizokrajnějších oříšcích, které na vaší zahradě určitě nevyrostou, tak zvolte mandle či pistácie. Obojí se hodí také do vánočního cukroví či jiných dezertů a obojí vám zajistí to, že po snědení i malého množství těchto ořechů se budete cítit sytí, takže nebudete prahnout po dalším a dalším cukroví.

Dáte-li přednost raději jiné české klasice, zvolte lískové oříšky. Ty jsou důležité pro svůj obsah lecitinu, díky čemuž příznivě působí na náš mozek a myšlení, takže i jen pár lískových ořechů denně dokáže viditelně vylepšit naše mentální schopnosti.