Bezlepkové muffiny pro fajnšmekry

Po delším pátrání jsme konečně vyzkoušeli recept na zákusek, který si můžou dopřát i ti, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu. Ingredience jsou trochu odlišné a dražší než to, na co jsme běžně zvyklí, ale rozhodně se vyplatí investovat do jejich nákupu. Proč nepoznat něco jiného, chutného, než klasické "moučné" zákusky?

Žádný lepek, žádné obilniny, žádné kvasnice, žádný cukr, ale plné chuti - přesně takové jsou muffiny, na které vám přinášíme recept. Navíc je máte se vším všudy hotové během půl hodiny - neztrácejte tedy čas a pusťte se do pečení!

Co potřebujeme na těsto?

  • 1/2 hrnku kokosové mouky
  • 3/4 čajové lžičky jedlé sody
  • špetku soli
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 4 polévkové lžíce kokosového oleje
  • 4 polévkové lžíce mléka
  • 1/2 čajové lžičky jablečného octu
  • 6 vajec

Co potřebujeme na příchuť?

Záleží čistě jen na vaší představivosti a chuti. Do muffinu můžete přidat kousky jakéhokoliv ovoce, které máte rádi nebo i čokoládu. My jsme vyzkoušeli rovnou dvě chuti - borůvkový muffin a muffin s čokoládou.

  • Na borůvkový muffin: 1/2 hrnku borůvek (pokud nemáte čerstvé, stačí borůvky z kompotu).
  • Na čokoládový muffin: 2 čajové lžičky kakaového prášku, 50 gramů hořké čokolády.

Jak na to?

Postup je velmi jednoduchý - všechny sypké přísady (kokosová mouka, soda, sůl) smíchejte v jedné míse, všechny tekuté přísady (vejce, ocet, olej, mléko, med) smíchejte v druhé míse. Jakmile jsou dobré promíchané a spojené, za stálého míchání přisypávejte sypké přísady do tekutých. Pořádně promíchejte.

Do takto připraveného těsta pak přimíchejte ovoce nebo kakaový prášek a čokoládu nakrájenou na malé kostky.

Těsto pak už jen stačí nalít do papírových košíčků připravených v plechu na muffiny a dát do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečte cca 20 minut (záleží na druhu trouby). Hotovo je ve chvíli, kdy muffiny "vystrčí hlavu" a začnou hnědnout.

Pak už jen stačí nechat muffiny vychladnout a můžete se do nich směle pustit.

Dobrou chuť!