3 cviky ke kterým nepotřebujete žádné nářadí

Posilovny jsou plné a cvičební nářadí na doma je drahé? Také používáte tyto výmluvy proč zrovna dnes nezačít cvičit? Máme pro vás špatnou zprávu. Přinášíme totiž 5 cviků ke kterým žádné náčiní nepotřebujete a co do efektivity si s přístroji v posilovně nezadají.

Dřepy

Spousta lidí je nesnáší, ale pokud chcete svůj vysněný zadek, nic jiného vám nezbude. Dřepy jsou nejsnadnější a prakticky jediná cesta k tomu jak zhubnout a vytvarovat zadní partie. Důležité je ale jejich správné provedení. I když se to nemusí zdát, zpevněné břicho je základ.

Postavte se do stoje mírně rozkročného. Nohy by měly být na šířku ramen, ne u sebe, nebo zbytečně daleko od sebe. Cíl je nebýt stabilní sám o sobě, ale právě břichem stabilitu docílit. Váhu přeneste na paty a pokrčujte nohy v kolenou. Zadek vystrkujte dozadu, jako byste si chtěli sednout na židli. Mezní poloha je ne až na zemi, ale zhruba v úrovni kolen (tedy vodorovně se zemí). Hlídejte si paty, aby se nezvedali ze země a ani se příliš nepředklánějte.

Kliky

Prsa, záda, triceps, ale i břicho. To vše posílíte jediným cvikem, který zná snad každý. I když to možná vypadá snadno, správný klik neudělá skoro nikdo. Jak tedy na to?

Dlaně položte na zem v úrovni ramen, prsty od sebe. Halva zde hraje podstatnou roli. Držte ji v prodloužení celého těla a nezaklánějte se, ani nekoukejte kolem sebe. Břicho zpevněné, zadek podsazený a ramena se snažíte tlačit od uší. Pohyb dolů začnete s nádechem a opět hlídejte lokty, aby směřovaly od těla. Těsně před dotknutí země zadržte na okamžik dech a při návratu vydechněte. Nezapomeňte držte stále stejné tempo, neurychlujte, ani nezpomalujte v žádné fázi - raději si odpočiňte a začněte za chvilku.

Jumping jack

Jednoduchý cvik, který vás dostane do formy a to velmi rychle. Procvičíte celé tělo a především zvýšíte tzv výbušnou sílu. V podstatě se vrátíme do dětských let a budeme skákat panáka.

Začněte s rukama u těla a nohama mírně od sebe - na šířku pánve. Nyní proveďte výskok a nohy přitom roztáhněte co nejšířeji od sebe. Ruce ve stejném okamžiku vyšvihněte nad hlavu. Při dopadu vraťte nohy do stejné pozice i ruce. Pohlídejte si zbytečné pokrčení nohou, ale zároveň musíte mírně pružit a tlumit tak energii z dopadu na kolena. Cílem zde není vyskočit co nejvýš, spíše jde o počet opakování a pravidelnost.

Další tipy na cvičení s vlastní váhou.