Kofein a cvičení - jde to k sobě?

Účinky kofeinu při sportu

Kofein patří mezi tzv. ergogenní látky. Tedy takové, které podporují zvýšení sportovního výkonu. Kofein podporuje vyšší výkon těla zejména při vytrvalostních sportech (např. běh nebo cyklistika) a díky tomu jeho účinků můžete využít pro lepší spalování. Kofein působí až 3 hodiny po skončení sportovního výkonu.

Díky kofeinu se zjednodušeně do krevního objektu dostává více paliva z tukových zásob. Zároveň zmírňuje bolest a odsouvá nástup únavy. Účinky kofeinu také nastartují metabolismus.

Na co je potřeba dát si pozor, je ale dehydratace. Kofein má totiž také vliv na odvodnění organismu a právě při sportu se člověk potí více než obvykle. Pokud si dáte před cvičením kafe, je důležité tělu pak průběžně dodávat i dostatek tekutin.

Stejně tak se to s kofeinem doporučuje nepřehánět. Na každého může působit trochu jinak a každý má trochu jiné množství, které jeho tělo zvládne bez obtíží přijmout. Pokud je dávka kofeinu nadbytečná, může pak člověk pociťovat závratě, stavy úzkosti nebo nevolnost. I proto se doporučuje dát si před cvičením pouze tak silné kafe, jak jste zvyklí pít.

Kofein před cvičením: ano, ale načasování je důležité

Než se kofein dostane do krevního oběhu, trvá to něco mezi 15 a 45 minutami od doby konzumace. Maximální stimulační účinek pak má cca dalších 30 až 75 minut.

Pokud chcete tělo nabudit, dejte si kafe asi hodinu před samotným sportovním výkonem. Dříve ne, propásli byste maximální efekt na tělo, který kofein má. A později také ne, tělo by začalo pociťovat účinky kofeinu až na konci nebo dokonce po vašem výkonu (a to by byla škoda). K tomu byste běželi hned po začátku sportovního výkonu na záchod.