Jóga - tipy pro začátečníky

Zkrátka, jóga je natolik úžasná, že je škoda ji nezkusit. Pokud patříte mezi ty, kteří si teprve s myšlenkou na jógu pohrávají, ale bojíte se ji zkusit, zde jsou tipy jak na to.

Pružnost není základ

Pokud jste, při pohledu na jogína, řekli "tohle nezvládnu". Pak vězte, že pružnost a ohebnost není vše. Nikdo totiž nemá schopnost protažení vrozenou a pečlivě se musí cvičit. Právě díky józe ale dokážete brzy víc než byste čekali. Protahování je totiž problém a většina z nás jej zkrátka nedělá. Pokud už k němu dojde, pak je většinou špatně. Kmitání a zkoušení extrémních poloh je přesně to co by se dělat nemělo. Jóga vás přirozeně dostane do pozice vhodné k protažení končetin a navádí nás v této pozici zůstat - tak je to správně, delší doba extenze je to co z vás brzy udělá ohebnějšího člověka.

Zaměřte se na dech

Jedna věc, kterou začátečníci mají tendenci zapomínat, je soustředit se na jejich dech. V józe se tomu říká vědomé dýchání a je základem všeho. Umožní vydat vnitřní energii a především působí relaxačně. Díky dýchání se vám uleví od stresu a zapomenete na minulost, naopak se naučíte soustředit na okamžik, který zrovna prožíváte.

Naslouchejte svému tělu

Některé dny máte energii na rozdávání a jindy sotva vstanete z postele? To je normální cyklus, který nemá smysl překonávat násilím. Jednoduše se mu přizpůsobte. Někdy bude cvičící série ukázková, jindy to nebude žádná sláva. Výhoda jógy je v tom, že vás nijak nenutí překonávat vlastní hranice. Naslouchejte tělu a dejte mu to co potřebuje. Díky tomu dokážete brzy víc a lepších dnů také přibude.

Nesoustřeďte se na jeden cvik

Právě různorodost cvičení vás posune dál. Jeden z cviků vám nejde? Není nic snazšího než jej zkusit a přesunout se k dalšímu. Jen celou škálou cviků protáhnete celé tělo a vedlejším efektem bude to, že se v každém cviku budete zlepšovat. I v tom, který vám zrovna nejde.

Nebuďte na to sami

Tyhle a všechny další rady vám řekne cvičitel na hodině a kterou přijdete poprvé. Stačí sebrat odvahu a přijít. Nebojte se toho, každý nějak začínal a jóga je už ze svého principu cvičení pro pohodové lidi. Nikdo na vás nebude křičet, nebo se smát. takže proč na to být sám, když můžete poznat spoustu nových lidí.