Je bandáž žaludku samospásná? Jak pro koho

 

Pokud chcete shodit jen pár kilo, abyste měli hezčí postavu do plavek, bandáž žaludku určitě není tím pravým řešením pro vás. Odborníci tenhle zákrok doporučují lidem, kteří se pravidelně potýkají s jo-jo efektem, trpí silnou nadváhou a nejsou vlastními silami schopni zhubnout. Obvykle se to týká pacientů, jejichž BMI je vyšší než 35, v ojedinělých případech může jít o lidi, jejichž hodnoty BMI přesahují 30 (jde o případy, kdy cílem operace není primárně zhubnout, ale zbavit se různýcch chorob souvisejících s obezitou).

 

Bandáž se dá „přejíst“

Cílem zákroku, při kterém dojde k podvázání žaludku, tedy zmenšení jeho objemu, je výrazně zhubnout. Obvykle se jedná o shazování několika desítek kilogramů, protože obezita je tak silná, že pacienta ohrožuje na životě a způsobuje mu zdravotní problémy. A experti tvrdí, že u zhruba 70 procent pacientů se to povede. A ne, že se povede operace, ale povede se jim zhubnout. Zbylá téměř třetina neuspěje. Není to ovšem tím, že by lékaři něco provedli špatně, ale i zmenšený žaludek se dá takzvaně přejíst. To znamená, že pacienti nezmenší porce, jak jim lékaři doporučují, ale dál se přecpávají, takže jejich váha nejen neklesá, ale i nadále stoupá.

 

Bandáž tedy není samospásná, je to jen prostředek ke zhubnutí a vše záleží jen na naší vůli a odhodlání. Pokud zhubnout chceme, podaří se nám to. Pokud ne, nepomůže nám nikdo a nic. A koledujeme si tak o velké zdravotní potíže, které nás nakonec mohou stát i život. A za to nám to nezdravé jídlo přece nestojí, nemyslíte?