Kontrolujete kosmetiku? Prošlá může ublížit

 

Snědly byste prošlé jídlo? A snědly byste jídlo, které mělo datum spotřeby už před několika měsíci? Určitě ne – a pokud ano, váš žaludek by jistě silně protestoval a mohli byste skončit třeba až v nemocnici. Jenže úplně stejně je na tom kosmetika a další výrobky z drogerií – i ty mají nějaké datum spotřeby, do kterého je třeba je vypoužívat. Pokud projdou, doporučuje se vyhodit je, protože nám mohou začít škodit. Jenže podle průzkumů se takto zodpovědně chová jen čtvrtina žen – ostatní datum spotřeby vůbec neřeší a používají své přípravky vesele dál. A nevědomky si ubližují.

 

Jak dlouho používat?

Zkuste se schválně podívat na obsah svých kosmetických tašek a probrat police v koupelně. Nejspíš se budete hodně divit. Pro představu: make-up byste měli spotřebovat nejpozději do šesti měsíců, řasenku, pudr, oční stíny či rtěnku do roka, pleťová mléka, různé krémy a sprchové gely se doporučuje používat nejdéle půl roku. A například parfémy mívají dobu trvanlivosti okolo dvou let. Pokud svou kosmetiku navíc neskladujete v ideálních podmínkách, výrazně tím její životnost zkracujete.

 

Nemoc letušek i záněty

Kdo používá prošlou kosmetiku, koleduje si o poměrně závažné zdravotní problémy. Pokud si ji dlouhodobě nanášíte na pleť, může vás postihnout takzvaná periorální dermatitida, někdy také nazývaná jako nemoc letušek (kvůli tomu, že letušky trápívá kvůli častému a nadměrnému používání make-upu a dalších líčidel). Tu přitom sice vyléčíte, ale může se vám opakovaně vracet. Riziková je i rtěnka, protože v našich ústech působí řada bakterií, které se na rtěnku přenášejí a množí se na ní. Pokud ji používáte dlouho a „projde“ vám, mohou vám způsobit různé zdravotní problémy včetně vyrážek.

A úplně nejhorší je podle všeho řasenka – vědci zjistili, že na většině dlouhodoběji používaných řasenek se vyskytuje stafylokok. Bakterie si přitom snadno můžete přenést do očí a způsobit si tak různé záněty. Zcela nejrizikovější je to pak pro lidi, kteří nosí kontaktní čočky, protože právě ty mohou bakterie v oku „přiklopit“ a mikroorganismy se tam pak mohou úspěšně množit.

 

Takže proč to riskovat? Lepší je dbát na data spotřeby a prostě si zajít nakoupit novou kosmetiku. Což sice nepotěší vaši peněženku, ale vás jistě ano.